HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

2010-ben Darwin Ausztrália legzöldebb városa - Perth az utolsó

2010.06.16. 18:41 polyak.zsuzsa

A legurbanizáltabb ország legzöldebb városai – Ausztrália TOP 20

A 40 éve alapított Australian Conservation Foundation felállította a legfenntarthatóbban működő Ausztrál városok listáját. A szervezet célja a környezettudatos életmód népszerűsítése, oktatása, terjesztése az ausztrál lakosság körében, ez ügyben szorosan együttműködnek civil és kormányzati szervekkel. Nem véletlen, hogy Ausztrália az egyik legurbanizáltabb ország, hiszen a lakosság 80% a tengerpart közelében, városokban él.

A dobogós helyeken Darwin, Sunshine Coast, és Brisbane szerepelnek, s a legkevésbé zöld város címét Perth „nyerte el”. Canberra az 5., Sydney pedig a 12. helyezést érte el.

A sorrendet több szempont szerint állították össze, így figyelembe vették a természet állapotát jelző mutatókat (levegő/víz minőség, biodiverzitás, ökológiai lábnyom, zöld épületek), az életminőséget meghatározó mutatókat (pl. népsűrűség, foglalkoztatás, egészségügyi ellátás, közlekedés), továbbá oktatás, élelmiszer előállítás stb.

A kutatás készítői kiemelték: egyik város sem lehet elégedett, hiszen a 15 viszgált szempontból egyik település sem teljesített kiválóan, Darwin például nyolszor kevésbé működik fenntarthatóan, mint az „ideális város”.

Mint azt Don Henry (ACF) elmondta, az ausztrálok használják a legtöbb energiát és vizet a fejlett országok lakosai közül, és ők birtokolják a legtöbb autót is fejenként.

Európában egyébként a "legzöldebb város"címmel Koppenhága büszkélkedhet, a Siemens által 2009-ben összeállított European Green City Index második és harmadik helyét Stockholm és Oslo foglalja el. Budapest ezen a listán 17. helyet kapta.

Kíváncsiak lennénk egy Magyarországra vonatkozó felmérésre, de egy biztosító erősen PR-ízű „LegZöldebb Város” versenyén túl nem nagyon találtunk érdemi (mérhető adatokra támaszkodó) rangsorolást.

Ha valaki mégis tud ilyenről, ossza meg velünk!

Ja, és persze íme a teljes Ausztrál lista, innen:

  1. Darwin
  2. Sunshine Coast
  3. Brisbane
  4. Townsville
  5. Canberra-Queanbeyan
  6. Hobart
  7. Melbourne
  8. Gold Coast-Tweed
  9. Cairns
  10. Bendigo
  11. Toowoomba
  12. Sydney
  13. Launceston
  14. Adelaide (megosztott 14. hely)
  15. Ballarat (megosztott 14. hely)
  16. Albury-Wodonga
  17. Wollongong
  18. Newcastl
  19. Geelong
  20. Perth

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr824681646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása