HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Lassan, de eléri Budapestet is a közösségi bringa-kölcsönzés

2010.06.23. 12:55 polyak.zsuzsa

Éljen-éljen, a hírek szerint nemsokára (majdnem) ingyen lehet  biciklit kölcsönözni Budapesten. A nemsokára azért nem holnap lesz, 2011 nyarára ígérik, amiből így lesz is talán 2012 (saját tipp). A tervek szerint kezdetben 6,8 négyzetkilométeres területen lehet majd használni a kerékpárokat, amelyhez 74 dokkoló állomást húznak fel a fővárosban.

Az egyszeri regisztrációs díj valóban nem megfizethetetlen, 5000 Ft-ért bárki bekerülhet a rendszerbe (kezdetben 1000 Ft-ról jöttek a hírek, no comment, "apa, kezdődiiik"), ebből az összegből egyhuzamban fél óra ingyenes biciklizésre leszünk jogosultak.

Ez szerintem nem túl sok, saját tapasztalat szerint Ferencvárosból pl. a II. kerületbe kell egy 40 perc, persze nem futártempóban/gyakorlattal, csak kényelmesen). A feltehetően mágneskártyával működő rendszert a Parking Kft. készíti elő.

Eddig (és még egy ideig) az irigységtől zöld szemekkel tekintettünk az azúrkék tengerhez passzoló színű kék-bringás Nizzára (ld. a lenti képeken), a több mint 1200 km-es bringaúttal rendelkező Bécsre (Amszterdamról nem is beszélve), ahol nem pusztán a fenti rendszer létezik évek óta, de a kerékpáros közlekedés is a mindennapok része.

Bár Magyarországnak mindkét területen bőven van még hova fejlődnie, vannak biztató jelek. Például Óbudán már idén márciusban megnyitott a főváros első kerékpár kölcsönzője. A III. kerületi lakosok 200 forintért bérelhetnek egy napra biciklit a Laktanya utca végén kialakított helységben.

A nyugat-pannon térségben pedig 2006 óta működik egy regionális kerékpárkölcsönző rendszer, amely a Kőszegi központ mellett 10 alközponttal működik a térségben (Győrben, Mosonmagyaróváron, Fertődön, Sopronban, Celldömölkön, Szombathelyen, Rábafüzesen, Zalaegerszegen, Szécsiszigeten és Gyenesdiáson). A központot és a kölcsönző pontokat vonalkód-leolvasókkal és PC-kel látták el, a kerékpárok így bárhol felvehetők és leadhatók.

A Nyugat Pannon Regionális Kerékpárkölcsönző Rendszerrel csak egy baj van: túl nagy a távolság az egyes kölcsönző pontok között, a turisták többsége ugyanis sokalja a nemritkán 50-60 kilométeres távolságokat.

Hulk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr264681657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása