HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Bajban a Nílus-delta - Top-design Agropolis a megoldás?

2010.06.24. 15:06 polyak.zsuzsa

A Nílus-delta környékén (is) nagy baj van, erre már egy ideje figyelmeztetnek a kutatók. A felmelegedés hatására emelkedik a vízszint (20 cm-t 100 év alatt), a sós víz pedig nagyon komoly problémák elé állítja az ott élőket. Mind mezőgazdasági, mind turisztikai szempontból. Ráadásul Kairó és Alexandria környéke egyre népesebb, a terület nem képes fenntartani önmagát, Egyiptom egyre nagyobb mértékű élelmiszer-importra kényszerül.

Egy olasz tervező most nem akármilyen design-ötlettel rukkolt elő, valódi sci-fibe illő városmodellt vetett papírra. Marjan Colletti „Khataba” (Al Jadida)-terve nem más, mint egy „agropolis”, azaz egy félig urbánus, félig mezőgazdasági jellegű település.

A hangsúly természetesen az élelmiszer termelésen van, de emellett minden más szükséges infrastruktúra is rendelkezésre állna, így pl. iskolák, kulturális –és egyéb kereskedelmi intézmények. Khatabát és Kairót  egy gyorsvonat kötné össze, mindössze 30 perces menetidővel.

A városmodell teljesen önfenntartó módon működne, természetesen üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül. Újrahasznosított hulladékot is használnának, így például háztartási szemetet, szennyvizet, amelyet pl. a környező földeken hasznosítanák ismét. A működtetésben a legnagyobb hangsúlyt a napenergia kapná, amelyben arrafelé ugyebár nincs hiány.

Azonban még ezt is fokoznák, az épületek homlokzata a tervek szerint ugyanis egy speciális új fejlesztésű, kvázi generátorként működő bevonattal készülne (kezelt/festett üvegfelületből, otikai kábelekből kialakított, sejtszerűen elhelyezett napelemek).

Mivel az egyik legnagyobb probléma az élelmiszer-beszerzés, ezért a terv lényege a fenntartható, környezetbarát élelmiszer előállítás, csak egy példa: a kör alakú termőföldeket állítólag gazdaságosabb lesz öntözni. További zöld szempont a termékek helyben való előállítása és fogyasztása is, hiszen így azokat nem kell utaztatni, főleg nem importálni.

A tervező szerint ez egyben a legfőbb vonzó tulajdonsága az agropolisnak földművesek, különböző iparosok szempontjából, hiszen itt helyben értékesíthetik, amit helyben termelnek meg. A tervező kimondottan számít a tehetősebb városlakókra is, akik a szennyezett Kairóból és Alexandriából így egy egészségesebb, zöldebb és modernebb környezetbe költözhetnének.

Szép tervek, nem vitás, bár a pár évvel ezelőtt kairói látogatás alapján ma elég nehezen tudok elképzelni egy ilyen űrközpont-szerű várost valahol a folyó-deltában… A finanszírozásáról már nem is beszélve.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr464681659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása