HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

A világ 10 legérdekesebb víztornya

2010.06.25. 19:04 polyak.zsuzsa

A víztorony mint olyan itthon kevesek fantáziáját mozgatja meg, a kivételt talán a 2008-ban átadott, egyedülálló módon aszimetrikus budafoki víztorony jelenti (erről pl itt meg itt).

Hogy a lentiek valóban a TOP-10 legérdekesebbek a világon, azt nem tudom, aki látott furábbakat, küldje el!

Az alábbi kukorica-torony 1931-ben épült a kukorica-termesztésben jeleskedő Minnesotában.

A texasi görögdinnye-torony a helyiek számára fontos gyümölcs előtt tiszteleg (az 1954-ben épült torony mellett még fesztivál és szépségverseny is megemlékezik róla.)

A Greenville-ben (Mississippi) 2005-ben épült torony a légierő veteránjainak állít emléket, éjjel LED-világítás borítja fényárba.

Circleville (Ohio) legnagyobb eseménye a minden októberben megrendezett tök-fesztivál, ami egyben az Államok 6. legnagyobb fesztiválja (állítólag...). Ebből adódóan a helyi víztorony mi lenne, mint egy nagy tök.

A pisai Ferdetorony pontos mását (ill. pontosan feleakkora mását) 1934-ben készítették el Nilesben (Illinois), a víztorony olyan jóra sikeredett, hogy azóta Pisa és az amerikai kisváros testvértelepülések lettek.

A dél-karolinai Gaffney-ben 1981-ben megépített "Peachoid" egy egyszerű fricska, mégozzá a szomszédos "Barack államként" is ismert Georgia felé. Az üzenete annyi, hogy valaha ez az állam Georgiát is meghaladta baracktermesztésben. Hát, OK :)

A tønderi (Dánia) víztorony különlegessége, hogy nem más üzemel benne (persze a víztorony mellett), mint a Dán Székmúzeum. Wow :)

Az angliai Thorpenessben 1923-ban emelt víztorony inkább toronyháznak álcázza magát - ügyesen.

A világ legnagyobb ketchup üvege több mint 51 m magas, és paradicsom helyett vizet tárolnak benne 1949-es megépülése óta. A tornyot egyébként G.S. Suppiger ketchup-palackozó állította anno.

És végül a kuwaiti víztornyok, amelyeket 1979-es megépítésük óta már számos alkalommal renováltak az országot ért sorozatos megszállások miatt. A tornyok a legidálisabb formában épültek, ami a víztárolást illeti - ez pedig a Svédországból származó gombamodell.

Itt még két torony, de ezek szerintem annyira nem érdekesek.

jealousy

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr624681663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása