HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Zöldtetőt a magyaroknak!

2010.07.05. 17:40 polyak.zsuzsa

Még a bejegyzés elején érdemes leszögezni: nem vagyunk  érzéketlenek az árvízkárosultakkal szemben (tudjuk, hogy kisebb problémájuk is nagyobb most, mint a környezetvédelem), de a kilátásba helyezett újjáépítés felkeltette a Greenpolis érdeklődését is.

Eltekintve a „minden rosszban van valami jó”, netán „a válság egyben lehetőség is” kezdetű eszmefuttatásoktól (ezeket már mindenki unja), környezettudatos technológiákat ajánlunk az illetékes szervek figyelmébe. Talán egyszer a magyarországi döntéshozók is belátják: a zöld fejlesztések nem csak az állandóan pattogó zöld szervezetek elhallgattatására alkalmasak (egyébként arra pont nem, hiszen egy valamire való zöld soha nem lehet igazán elégedett), hanem arra is, hogy több zöld hasú maradjon a kasszában.

Bő egy évvel ezelőtt Koppenhága vezetése nagyszabású zöld programmal rukkolt elő, terveik szerint 2025-re összehozzák a világ első számú széndioxid-semleges fővárosát. A várost teljes áramellátást szélerőművekkel kívánják biztosítani, az utakra pedig hidrogén és elektromos meghajtású gépkocsikat álmodtak. De nézzük azokat az ötleteket, amelyek még Magyarországon sem tűnnek utópisztikusnak.

A széndioxid-semleges főváros felé vezető úton az első lépés az ún. „zöldtető” törvény elfogadása volt. A jogszabály nem a festékipari lobbi sikere, Koppenhágában tényleg növényekkel kell lefedni a 30°-nál kisebb szöget bezáró tetőket. Ennek a megoldásnak több előnye is van: a növényzet a csapadék 50%-80%-át felszívja,  így tehermentesíti a csatornázási rendszert (!). A zöld tetők emellett szigetelő és hűtő funkciót is ellátnak, csökkentve ezzel a városi hőséget. Végül pedig megvédik a tetőt az UV sugárzástól, ami így körülbelül kétszer annyi ideig nem szorul javításra.

A zöld tetők mellett szívesen látnánk azt is, ha az újjáépítés (illetve egyéb városfejlesztések és restaurációs munkák) során egy figyelemreméltó magyar fejlesztés kerülne előtérbe. Tóth Miklós találmánya, a napelemes tetőcserép már világsiker, bízunk benne, hogy hamarosan meghódítja a magyar épületeket is.[slideshow]

hulk

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr984681667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása