HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Nomád ökoluxus Thaiföldön - 260 ezerért döngölt padlós bungalow

2010.07.19. 12:49 polyak.zsuzsa

Bár a kánikula ideiglenesen szabadságra ment, a hétfő azért mégis hétfő, így hétindítónak megteszi egy kis zöld luxusnyaralós-poszt. Kedvcsinálónak annyit: döngölt padló, tapasztott falak, agyagtégla, NO légkondi, mindez a trópusokon, akciósan kb. 260.000.- HUF /éj, de csúcsszezonban 2500 $ is lehet éjszaként a tarifa. Ki jön? A helyszín Thaiföld legújabb öko-szállodája, bár az Eco Villa hangulata inkább arra emlékeztet, mintha vendégségben lennénk valakinél, semmint egy luxusresortban.

A bangkoki székhelyű Six Senses csoport által nyitott legújabb resort Thaiföld Koh Kood szigetén található, közel a kambodzsai határhoz. Annak ellenére luxusról beszélünk, hogy a villák első látásra inkább hasonlítanak egy barlanghoz. Először is, bár folyamatosan 30 fok felett lehet a nappali hőmérséklet, a resortban nincs légkondi.

De hűvös annál inkább. Az építők ugyanis kaliforniai Miwok indiánoktól nyúlták a technikát: a terméskőből felpakolt falakat kívülről pl. (többek között) bölénybőrből nyert enyvvel vakolták, belülről pedig iszappal és rizshéjjal beburkolt sártéglák védik a hőtöl a vendégeket.

A lábunk alá sem teakfa burkolatot kell ám elképzelni: hűvös döngölt padlón járhatunk-kelhetünk. A bútorok sem méregdrága design-darabok: hordalékfából készült berendezésről beszélünk ugyanis. Azért vannak menő dolgok is benne: pl. kezet mosunk, majd halljuk/látjuk is, amint a víz egy csőrendszeren keresztül siet is a következő WC-öblítést szolgálni. A kültéri úszómedencében természetes módszerekkel szűrik/keringetik a vizet. Van itt egyébként mi szemszájnak ingere: 20 C-on tartott borospince, Phillips Eco-TV, iPod dokkoló, stb.

Mint azt Louis Thompson, az Eco Villa brit designere elmondta: nem mindenkinek való ez a hely. A dzsungel ugyanis éjjelente szabályosan életre kel, ami némelyeket zavarhat a "felhőtlen" pihenésben. Thompson szerint olyan közel akartak kerülni a természethez a resort kialakítása során, amennyire csak lehetséges - a hagyományos luxushotelekben megszokott kényelem megtartása mellett.

A resort öt éven keresztül épült, beleértve a saját mini repülőteret. Na igen, a Cessna nem éppen öko-jármű, DE hogy minden öko-milliárdos zöld lelke megnyugodjon, a "kedvező" árra rájön még a 2 százalékos "carbon-sense tax", amely összeget a thai őserdők újratelepítésre fordítanak.

jealousy

Nem mondom, hogy a Balcsin jól menne egy ennyire zöld resort, de azért a trendet már jól mutatja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr64681675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása