HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Először sikerült: olcsóbb az atomenergiánál a napenergia

2010.07.30. 12:04 polyak.zsuzsa

Egy kicsit komolyabb vizekre evezünk ma Leo után: ez tényleg brékingnyúz - most először jött össze, hogy az atomerőművek által előállított energiánál olcsóbb lehet a napenergiából nyert áram. Az észak-karolinai Duke University tanulmánya szerint nincs kifogás többé - az újabb és újabb technikáknak köszönhetően a nem túl távoli jövőben már nem lehet az árra hivatkozni az atompártiaknak. A jelentés készítői nyíltan kimondják: a szerintük "erőszakos atomlobbi" pr-akcióira készült ez a válasz, ők ugyanis évek óta azt állítják (és eddig talán igaz is volt), hogy nincs olcsóbb és egyben tisztább energiaforrás, mint az atomerőmű.

Azért a nagy lelkesedés közepette halkan megjegyzem, Magyarország előtt (szerintem) egyelőre nem áll más út, mint Paks bővítése, ismerve, hogy az ilyen fejlesztések mikorra érnek el hozzánk és valósulnak meg - de azért szemeinket jó már most az észak-karolinai jelentésre vetni. Ebbe a vitába most nem is mennék bele mélyebben, mert zöld-kérdésben kevés megosztóbb téma akad ma itthon, mint a "bővítsünk vagy ne bővítsünk, ez itt a kérdés" problematika.

De visszatérve az USA-ba: a mérések szerint Észak-Karolinában az atomenergia 16 centbe kerül/KWh, vele szemben a napelemekkel előállított energiánál ez az arány 14 cent/KWh. És a kutatás szerint ez az ár csak csökkenni fog.

Sőt, az olyan vidékeken, ahol ennél is több a napsütéses órák száma, az árkülönbség ennél sokkal nagyobb lehet. Mint írják, Észak-Karolina nem éppen egy napos állam, így ez az áramforrás még ennél is megtérülőbb lehet Arizonában, Dél-Kaliforniában, Kolorádóban, Új-Mexikóban, Nyugat-Texasban, Nevadában és Utahban.

Magyarországon az országos átlagnál magasabb a napsütéses órák száma a dél-alföldi régióban, így ezzel majd ezen a területen lehetne (elsőre) próbálkozni... a "majd" sajnos tippre jópár évet jelent, de a lehetőség már adott legalább.

És a guruknak egy kis "egyszerű" költség-tábla a jelentésből:

jealousy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr64681685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása