HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Mobilunkkal mérhetjük az épp belélegzett levegő szennyezettségét

2010.09.23. 11:48 polyak.zsuzsa

Bookmark and Share

A magam részéről iPhone-hívő vagyok, DE ez az új android zöld-alkalmazás azért elég jó, így akinek ilyen operációs rendszer fut a telefonján, annak ajánlom. A körülöttünk lévő, éppen belélegzett levegő szennyezettségét lehet az "Air Visibility Monitoringgal" mérni. A poszt alján le is tölthető az alkalmazás.

A mérő szenzorokat mobiltechnológiával összekötő alapötlet nem új, azonban ez eddig "csak" a tudósokat, meteorológusokat segítette. Mostantól azonban saját kíváncsiságunkat is kielégíthetjük, feltéve, hogy androidos telefonunk van és letöltjük ezt az alkalmazást.

A Robotic Embedded Systems Lab által a Dél-kaliforniai Egyetemen kifejlesztett ingyenes (!) alkalmazás igen egyszerűen működik: csak le kell fotóznunk az eget, és azonnal kapjuk is az üzenetet arról, hogy azon a helyen, ahol éppen tartózkodunk, milyen szintű a levegő szennyezettsége. A fejlesztők kiemelik, hogy fontos a zavartalan, tiszta égbolt. Az adatok nem csak a mobiltulajoknak hasznosak, hanem azt szintén megkapó kutatóknak is, akik így sok helyről jutnak precíz információkhoz.

A rendszer nagy előnye az olcsóság és a pontosság kombinációja. Ha csak ennyi lenne, erősen emlékeztetne a "röntgen képet" adó stb. parasztvakító kamualkalmazásokra, de persze azért ennél bonyolultabb a dolog. Nézzük, hogy is működik:

Az alkalmazás fekete-fehér file-ként küldi el a készített fotót a központi számítógépnek, s vele együtt az illető GPS-koordinátáit, valamint az időpontot és a pontos tájolást is. A számítógép a kép alapján megméri az ég fénysűrűségét és alkalmazott algoritmusok segítségével kiszámolja/összeveti azzal, amit a koordináták/egyéb paraméterek alapján lennie kellene. Ha az ég nem olyan fényes, amilyennek lennie kéne, az azt jelenti, hogy a napfény nem tudott teljesen áttörni az atmoszférán, mégpedig akadályozó szennyeződések miatt. A rendszer az adatokat további kutatásra is eltárolja, persze a beküldő saját adatait nem.

Az alkalmazás itt tölthető le. Jó méricskélést, én pedig majd megkérek valaki andoroidos ismerőst, hogy mutassa már meg nekem :)

jealousy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr334681709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása