HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Design+helytakarékosság: öko-temetőtorony épül Mumbaiban

2010.09.29. 10:15 polyak.zsuzsa

Bookmark and Share

Halloween még messze van, lehet, hogy sokaknak ma egy kicsit morbidba megyek át, de nem megy ki a fejemből a következő indiai terv, ami nem is annyira "ördögtől való", stílusosan szólva. Egy helytakarékos, felfelé terjeszkedő temető-torony ötletletéről van szó ugyanis, amit Mumbaiban (Bombay) terveznek megvalósítani.

A Moksha Torony kiötlői abból indultak ki, hogy a hagyományos temetők elég sok helyet "foglalnak", sok-sok olyan hektárt, amelyen közösségi terek, parkok stb. alkalmatosságok létesülhetnének. Az épület felületén/oldalán ráadásul újabb zöld területeket alakítanának ki, ami a CO2 megkötésben, valamint a hő felfogásában segédkezne a városban.

A Yalin Fu & Ihsuan Lin által tervezett temető-felhőkarcoló négy vallás temetkezési igényeit látná el (hindu, muszlim, keresztény, parsi). Minden felekezet a saját igényeinek megfelelő tereket kapna, a keresztények és a muszlimok zöld kertes-részeket, a hagyományos temetéseknek, valamint hamvasztásra alkalmas krematóriumot, a parsik számára pedig egy ún. "tower of silence" lenne kialakítva az épület tetején. A toronyban még egy folyó is be van tervezeve azok számára, akik a hamvakat így kívánják utolsó útjára bocsátani.

Az épület természetesen a legmodernebb technikákkal lesz felszerelve, hogy az "ott történtek" (pl. hamvasztás stb.) ne terhelje semmilyen módon a város levegőjét.

jealousy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr794681711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása