HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Légtisztítós ruhaköltemény a báli szezonra - porlasztott betonból

2011.01.07. 16:56 polyak.zsuzsa

Idén elmarad az Operabál. Éljen. Nekem különösebben nem fog hiányozni, bár ezzel elmarad egy olyan alkalom, amikor "érdekes" ruhatárakat szemlézhetünk a kevés ízléssel megáldott magyar celebvilágból (tisztelet a kivételnek). Az alábbi, porlasztott betonból (!) készült ruhadarab a világ első légtisztító ruhája, és simán elférne a bálon. Viszont hozzájutni nem lehet, ez ugyanis még csak prototípusként létezik. Nem kapható, nem neves divattervező alkotta, és nem is túlságosan figyelemfelkeltő. Legalábbis nem a szemünknek. Bár jelenlétét állítólag mégis megérezzük, ha közel kerülünk hozzá. Kétszer két méteren belül megtisztul ugyanis körülötte a levegő.

A ruha a University of Sheffield, a London College of Fashion és a University of Ulster közös projektje, a Catalytic Clothing keretében készült, és a világ első légtisztító ruhája. Fantázianeve: Herself. A projekt célja, hogy közelebb vigyék az emberekhez a környezetszennyezés problémáját, és bevonják őket a megoldásba is. A projekt folyamán azt vizsgálják, hogyan javíthatják a szövetek a környezet minőségét.

Herself nagyon titokzatos. Bár már októberben bemutatták Sheffieldben, túl sok részletet nem lehet tudni a ruháról és készítéséről. A projektet támogató Helen Storey Alapítvány egy rövid közleményben annyit elárult, hogy a ruhát porlasztott betonból készítették, és közelebbről nem definiált „tisztító technológiát” tettek bele. Elkészítésével azt akarták bemutatni, hogyan képesek a ruhakészítésben használt anyagok elbánni a szennyező anyagokkal.

És bár a ruhát egyelőre nem lehet hordani, az inkább kiállítási tárgy, a projektben nagy lehetőségek rejlenek, ami akár kiutat jelenthet a szmogos városi levegő csapdájából. Ezt mutatja be a projekthez készült fenti rövid videó.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr924681726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása