HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Gerilla bringaút mozgalom Mexikóból

2011.01.14. 15:56 polyak.zsuzsa

Egy érdekes kezdeményezés Mexikóból arról, hogyan lehet 500.000 dollár helyett 1000 dollárból megépíteni 5 km bringautat csináld-magad módszerekkel.

Kéne már nagyon elkülönített kerékpáros sáv, de sehogy nem jön össze a lakóhelyeden? Eleged van a tesze-tosza város/kerület/falu-vezetőidből? Akkor vedd kézbe a dolgokat, ahogyan Guadalajara városának besokallt lakói is tették: indíts gerilla bringaút mozgalmat.

A mexikói nagyváros lakóinak elege lett abból, hogy városvezetőik semmit nem tettek a kerékpáros közlekedés fejlesztéséért, pedig a településen naponta (!) 350 új autó lép forgalomba, hatalmas a szmog, a levegő minősége a tél során több alkalommal is átlépte a riasztási küszöböt, és az az autók átlagsebessége 18 km/h-ra csökkent. Ez még budapesti viszonylatban sem semmi, lássuk be.

Aki pedig kerékpárra akart átszállni az egyre lassabb autójából, veszélyes útra tévedt, mivel nem volt kerékpárút - csak a "latinosan" lavírozó sofőrök jóindulatán múlt, ki marad ott, és ki éri el úticélját. Így a helyi tanárokból, diákokból verbuválódott csapat összefogott, és ahogy a lenti videó is mutatja, csináld-magad kerékpárútba fogtak ( kb. 1:00 perctől a lényeg a videóban).

 

A résztvevők egy írásos nyilatkozatban is kiadták, mit miért tettek úgy, ahogy tettek, ennek a hosszú angol verzióját ezen a linken olvashatjátok, pár érdekes gondolat belőle: Mexikóban egy km bringaút k 100.000 dollár körüli összegbe kerül (állításuk szerint), ha a település építi meg. Ezzel az összeggel számolva a szervezet által felfestett kétszer 2.5 km-es út (összesen tehát 5 km) 500.000 dollárba került volna. Ezzel szemben a közösség mindösszesen 1000 dollárt fektetett a munkába.

Kell ehhez még bármit hozzátenni?

jealousy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr194681727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása