HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Egy viadukt, ami pénznyelés helyett energiát termel

2011.02.04. 12:52 polyak.zsuzsa

Amíg nálunk a milliárdokból épülő/megújuló hidak, alagutak és völgyhidak csak nyomtalanul és következmények nélkül nyelik el az adóforintokat, egy olasz tervezőbrigád energiát (azaz pénzt) termelő viaduktot álmodott meg - állami megrendelésre. A designos híd 15.000 család éves energiaszükségletét állítja majd elő.

Bár futurisztukusnak tűnik a képeken Francesco Colarossi, Giovanna Saracino és Luisa Saracino  "Solar Wind" projektje, a megvalósulás mégis küszöbön áll. Dél-Olaszországban ugyanis számos régi, leharcolt viadukt áll kihasználatlanul. A Calabria környéki városvezetők azonban ahelyett, hogy 50 millió euróért lerombolnák őket (huuu, pedig itt aztán lehetne lopni :), pályázatot írtak ki "Solar Park South" címen. A kiírás olyan mérnököknek és designereknek szólt, akik környezeti szempontból is előnyösen újra tudják gondolni a kihasználatlanul tengődő viaduktok sorsát. És meg is lett az eredménye.

A tervező-trió által megálmodott viaduktba 26 szélturbina kerül beépítésre, amely évente 35-40 kWh áramot termelne. Ez 15.000 család éves energiaszükségletének felel meg. Ráadásul (ahogy a fenti képen is látszik) a hídon átvezető autópálya szintén energiatermelő napelemekkel kerül lefedésre (teljesen átlátszó), ami további 11,2 millió kWh-t állít majd elő.

Ha a kissé "elmért" Kőröshegyi völgyhidat újragondolnák és felszerelnék ilyesmivel, akkor már nem csak egy szűk körnek "hozna sokat" a konyhára a döbbenet hasznos alkotmány.

jealousy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr324681728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása