HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Green City védjegy a zöld településeknek, lakóparkoknak, magánkerteknek

2011.04.12. 10:53 polyak.zsuzsa

A Green City mozgalom 2003-ban indult, Európában jelenleg 6 ország tagja. 2010-ben Magyarország is csatlakozott a mozgalomhoz. Kialakítottak egy akkreditációs pontrendszert, mely lehetővé teszi a Green City „védjegy” elnyerését, ami nem csak városoknak, hanem lakóparkoknak vagy akár magánkerteknek is elérhető lesz. Ennek keretében elsőként Nemesvámos városa vállalta, hogy növeli településén a zöldterületek arányát.

A városvezetők már látják annak fontosságát, hogy a zöldterületek növelésével csökken a por és a zaj, több lesz az oxigén, nagyobb a légmozgás településeiken. Többen tudnak sportolni, pihenni, a zöld környezet növeli a koncentrációt, a munka intenzitását, és csökkenti a szorongást.

A tájékoztatókban elhangzott, hogy nem csak esztétikai szempontokat elégít ki a zöld környezet, hanem mérhető és számokban kifejezhető értéke van, melyek elősegítik a városvezetőket a döntéshozatalban. Európában már elkészült projektek utókövetéséből kiderül, hogy egy-egy zöldfelületi beruházás 600%-os megtérülési rátával rendelkezik.

Manapság az emberek nem veszik elég komolyan a zöld értékét és azt a pozitív hatást, amit az életükre és a környezetükre gyakorol. Pedig ez a természet ingyenes ökológiai szolgáltatása, amit csupán ismét be kell vinni a városokba oly módon, hogy mind a gazdasági, mind a természeti, mind az emberi igényeket figyelembe vesszük. Az így kialakított zöldterületeknek alacsonyabb működési és fenntartási költségei vannak, kialakításuknál gyakran használnak újrahasznosított termékeket a fenntartható fejlődés jegyében. A Green City Mozgalom célja, hogy minél szélesebb körben elterjedjen ez a fajta „zöld” gondolkodásmód.

Miért van rá égető szükség? Magyarországon a városokban mindössze 23 m2 zöldterület jut egy-egy lakosra, Budapestencsak 13 m2, és van olyan kerület, ahol még 1 m2 sem. Ráadásul a zöldfelületek aránya minden évben tovább csökken, annak ellenére, hogy a világ teljes lakosságának 55 %-a városokban lakik és ez az arány egyre növekszik.

Mindezek fényében nem csoda, hogy nagy érdeklődés övezte a Green City Mozgalom Önkormányzatoknak és érdeklődőknek tartott tájékoztatóját. A rendezvényt személyesen Hermann Kurt, az Európai Kertépítők Szövetségének (ELCA, www.elca.info/en/) ügyvezetője nyitotta meg és jelen volt Nico Wissing a holland sztár tájépítész, aki többek között megnyerte a 2010-es Nagaszaki kertépítő világversenyt és kiemelkedő szaktekintélynek számít ökológiai táj- és kerttervezés területén.

Bővebb információ a projektekről, illetve az abban segítő szakemberekről:  Magyar Kertépítők Országos Szövetsége

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr474681741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása