HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Zöldebb környezet: növeli a kreativitást az irodában, csökkenti a bűnözést a városban

2012.03.19. 09:57 polyak.zsuzsa

Azt mondjuk eddig is tudtuk, hogy növények között lenni jó. De most végre konkrét számokat is találtam arra nézve, miért is jó az irodában zöldbe borítani mindent magunk körül (és egyben miért fontos kerülni a piros dekorációt), és miért tesz jót például a városi kriminalisztikai adatoknak, ha növelik a fák, bokrok és egyéb zöld társaik arányát a köztereken.

Az "59 Seconds: Think a little, change a lot" című könyvben találhatóak ezek az adatok. Kutatások szerint az irodai zöld 15 százalékkal növeli a férfi munkatársak kreativitását, a nőket pedig sokkal gyorsabb problémamegoldásra készteti. Általában sokkal segítőkészebbé és kiegyensúlyozottabbá teszi az embereket. Ugyanakkor szakértők felhívják a figyelmet a piros szín kerülésére iroda dekorációt illetően, mert feleslegesen feszültté tesz (állítólag akár csak hetek óta előttünk álló egy piros doboz is elég ehhez...fiókba vele).

Az evolúcióval foglalkozó pszichológusok szerint ezek a hatások több ezer évre visszavezethetőek, hiszen több ok miatt is megnyugtató és inspiráló (volt) egészséges, zöld növények között lenni: védelmet nyújtottak/nyújtanak, és élelem is valószínűbb ott, ahol burjánzik a vegetáció.

Ugyanígy érdekes szám, hogy nem kevesebb, mint 50 százalékkal csökkent a bűnözés a városok azon területein, ahol érdemben növelték az ápolt zöld felületek arányát, a növényeknek a szakértők szerint kifejezetten jó hatással voltak az anti-szociális viselkedésre hajlamos lakóközösségekre.

Ráadásul azok a kórházi betegek, akik az ablakból fákat, zöld parkot látnak, kimutathatóan gyorsabban gyógyultak, amint szürke falakat néző társaik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr74681765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása