HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

A UPS sofőrök nem fordulnak balra - 37 millió liter benzint spórolt a cég

2014.05.10. 10:32 polyak.zsuzsa

Derek Zoolander óta tudjuk, hogy balra fordulni nem mindig egyszerű. Úgy tűnik, ez a tétel új értelmet nyert, hiszen környezet, - és persze pénzkímélő megfontolásokból Amerikában a UPS csomagküldő sofőrjeinek sem ajánlott a balra fordulás. Ez az irányelv zöld imázsépítésük egy fontos - ha nem is annyira közismert - eleme lett.

Megérte: 2004 óta alatt 37 millió liter benzint, valamint 100.000 tonnával csökkentették a CO2 kibocsátásukat. Ez 5300 személyautó káros anyagkibocsátásával megegyező mennyiség. De  mégis miért? 

derek_zoolander.jpg

Bár a kézzel írott levél műfaja szinte teljesen kihalt, azért vannak dolgok, amiket képtelenség SMS-ben vagy Facebook-on átküldeni. A csomagküldő szolgálatoknak így koránt sem áldozott le, sőt, napi 24 órában jelen vannak az utakon világszerte, nincs megállás. 

UPS-Truck-Left-Turn-1.jpg

Az Egyesült Államokban a UPS sofőrjeinek munkaleírásában szerepel, hogy a szállítókocsikkal nem javasolt a balra fordulás, amikor csak tehetik, ezt kerüljék el. Első hallásra hülyeségnek tűnhet, azonban a UPS mérnökei számára alapos vizsgálatok után derült ki, hogy ezzel bizony tetemes üzemanyag mennyiséget spórolnak, csökkentve így a költségeket és a káros anyag kibocsátást is. A felmérés során rájöttek, hogy a sofőrök rengetek időt töltöttek útkereszteződésekben várakozva, hogy balra fordulhassanak (megj: az USA-ban kis ívben jobbra fordulni általában piros lámpa mellett is lehet). Így azt tanácsolták a sofőröknek, hogy tervezzenek és válasszanak olyan útvonalat, ahol jobbra fordulva oldhatják meg a kanyarodást és a célhoz eljutást, még ha hosszabb is kicsit az út. 

OK, de így nem nő a menetidő és vele együtt a fogyasztás? - kérdezhetnénk. A mérnökök szerint furamód nem. A sokéves tesztek szerint sokkal több csomagot sikerült az így megspórolt várakozások mellett gyorsabban kikézbesíteni, ami nem csak a környezeti, de a vásárolói elvárásokkal is találkozott. Win-win játszma. 

UPS-Truck-Left-Turn-2.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: autó fogyasztás benzin CO2 USA

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr456146543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása