HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Kiszuperált gördeszkák új élete

2014.06.17. 11:42 polyak.zsuzsa

Az óceáni divat-szemét után most használt gördeszkák teljes átalakulásába pillanthatunk bele: az angliai Thrashion régi és törött deszkákból készít ugyanis ékszereket, öltözékkiegészítőket és otthoni használati tárgyakat. Nat Rigby, aki szenvedélyes gördeszkás, 2007-ben indította el a céget, mert megbecsült tárgyakká szerette volna átalakítani a tönkrement deszkáit. Mára a kollekcióban mandzsettagombok, gyűrűk, karkötők, fülbevalók, dögcédulák, fogasok, ajtógombok és USB-pendrive-ok szerepelnek. Mindegyik darab egyedi, látszik rajta a használt jelleg.

Ezekből például... 

skateboards1.jpg

sok_deszka.jpg

... ezek lesznek... 

fülbevaló.jpg

iphonetok.jpg 

A karcolásokat és a horpadásokat is kihasználjuk, hogy olyan cikkeket állítsunk elő, amelyek illenek a tönkrement gördeszka múltjához, és saját designunkat a gördeszka grafikájával és színeivel hangsúlyozzuk” – nyilatkozta Rigby, aki képzőművészetet és muzeológiát tanult azt megelőzően, hogy autodidakta módon elsajátította a famegmunkálás fortélyait saját ékszerterveinek kivitelezése érdekében.

A Thrashion mozgatórugója Rigbynek az a vágya, hogy fenntartható és etikus vállalkozást működtessen. Az újrahasznosító művészet és a punkdivat elegye nyerő párosnak bizonyult: termékeit az Egyesült Királyságtól Új-Zélandig forgalmazzák a kereskedők, cége online áruháza a világ minden tájára értékesít.

Nyersanyagainak folyamatos biztosítása érdekében a Thrashion gördeszkagyártóktól, forgalmazóktól, profi deszkásoktól, helyi gördeszkaboltokból, gördeszkaparkokból és ismerősöktől gyűjti a használt gördeszkákat. Az egyesült királyságbeli gördeszkások egy Freepost címen ingyen is odaadhatják a régi deszkájukat.

A Thrashion kiváló példa a kis, helyi vállalkozásra, amely egyébként alighanem szemétlerakóba kerülő használt tárgyakból állít elő értéket. Egy dolgozószobában működik Cornwallban, öt percre a tengerparttól. "Cornwall óriási hatással van a munkámra: rendkívül aktív megye, gyönyörű a táj és a tengerpart, sajátos életstílusa inspirálja a termékemet és a márkámat”– nyilatkozta Rigby.

tollak.jpg

karkotő.jpg

nyaklanc.jpg

mandzsetta.jpg

 

A Thrashion egyike annak a számos európai formatervező cégnek, amely lelkesen jelentkezett, hogy támogassa a Generation Awake kampányt. Mindegyikük az „Awakener” csapatba tartozik: munkájukkal és a felhasznált anyagokkal nap mint nap terjesztik azt az üzenetet, hogy fenntarthatóbb módon kell felhasználnunk az erőforrásokat. 

Szólj hozzá!

Címkék: design iphone ékszer hulladék Generation Awake

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr716309507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása