HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

A világ egyik legzöldebb stadionjában temették Brazíliát

2014.07.11. 09:24 polyak.zsuzsa

... ami ráadásul nagyrészt német pénzből épült :).

Ugyan kedden a brazil gyász helyszínéül szolgált a Mineirao stadion (Belo Horizonte), de nem csak a német úthengertől emlékezetes a helyszín: zöld szemmel nézve azért is kiemelkedő, mert ez az első olyan világbajnokságnak helyet adó stadion, ami teljesen napengergiával működik. A plusz pikantéria: egy korábbian megépült német stadion mintájára valósult meg a beruházás, ráadásul a költségek 80%-át egy német bank finanszírozta (ld. lentebb). 

Brazil-Mineirao-Solar-Powered-Stadium-1.jpg

Az 1965-ben épült stadiont felújítása során 6000 napelemmel szerelték fel - a munkákat 2012. decemberében kezdték, és persze éppen hogy csak elkészültek vele a bajnokságra, de ez értékéből mit sem von le. A CEMIG, a helyi áramszolgáltató vállalat által több mint 16 millió dollárból végrehajtott fejlesztésnek köszönhetően ez a nem éppen mai stadion lett az első, telesen napenergiával működtetett világbajnoksági helyszín a VB-k történetében. A költségek nagyobb részét, 80%-át a német KfW Bankcsoport finanszírozta, erről persze vaslószínűleg a legtöbb brazil szurkolónak nincs tudomása :) , 

A panelek összesen 1200 háztartást tudnának ellátni energiával, azaz több energiát termelnek, mint amennyire a stadion működtetéséhez szükség van (1600 MWh/év). A fennmaradó 10%-ot a brazil fogyasztók kapják. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy bár ez az első fullosan napenergiával működő VB-stadion, azért nem az első az összes stadion között: az ötlet - honnan máshonnan - Németországból jött, ahol a Freiburg stadionja már így működik egy ideje, továbbá Svájc is büszkélkedhet hasonlóval Bernben. 

Brazil-Mineirao-Solar-Powered-Stadium-4.jpg

Brazil-Mineirao-Solar-Powered-Stadium-7.jpg

Brazil-Mineirao-Solar-Powered-Stadium-5.jpg

Brazil-Mineirao-Solar-Powered-Stadium-6.jpg

via

Szólj hozzá!

Címkék: stadion worldcup napelem napenergia Németország Brazília VB belohorizonte

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr656498993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása