HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Ilyen szállást minden fesztiválra!

2014.07.31. 12:29 polyak.zsuzsa

A helytakarékos, környezet- és hátkímélő szállásötlet talán jövőre már a Szigeten is kipróbálható lesz. A fesztiválokhoz - eddig - nem volt túl kegyes az időjárás, ezt főleg a sátrazók érezték meg valószínűleg. A vendégek kényelme egy dolog, a fesztiválok után hátramaradt rengeteg szemét, elhagyott sátrak, hálózsákok tömege pedig a másik. A lenti belga megoldás jó alternatíva lehet egyszer talán az itthoni fesztiválokon is az ilyenkor túlárazott ho(s)telekkel, és persze a túl meleg, szétázott sátrakkal szemben. 

music_festival_campground.jpg.662x0_q100_crop-scale.jpg

A fentiek helyett.... 

.... inkább ez: 

_Hannes_Geipel_Achilles_Design_3.jpg.650x0_q85_crop-smart.jpg

 _Hannes_Geipel_Achilles_Design_6.jpg.650x0_q85_crop-smart.jpg

_Hannes_Geipel_Achilles_Design_4_2.jpg.662x0_q100_crop-scale.jpg

_Hannes_Geipel_Achilles_Design_5.jpg.650x0_q85_crop-smart_1.jpg

A környezet és egyben a vendégek problémájára igyekszik megoldást nyújtani a héten egy belgiumi fesztiválon próbaüzembe helyezett fejlesztés: a B-AND-BEE hatszögletű, méhkasra emlékeztető mobil-szállás. A "kaptár" kb 90 nm-en nem csak 50 fesztiválózónak, de csomagjaiknak is biztos fedelet nyújt. Mindegyik külön áramforrással is rendelkezik, zárhatóak, és a tervezők szerint igen tartós, strapabíró anyagokból készülnek.  

Ráadásul a fesztiválozók mellett a környzetnek és a fesztiválszervezőknek is igencsak kényelmes, hiszen a tervezők teljeskörű szolgáltatást nyújtva igény szerint hozzák-viszik, rendben tartják a kaptárakat - a fesztivál után egyszerűen lebontják és viszik a következő eseményre. Lényegesen kevesebb hulladékot hátrahagyva és kevesebb helyet használva.  

Így áll össze: 

B-and-Bee-stackable-sleeping-cells-for-festivals_dezeen_468_15.jpg

B-and-Bee-stackable-sleeping-cells-for-festivals_dezeen_468_13.jpg

 

B-and-Bee-stackable-sleeping-cells-for-festivals_dezeen_468_4.jpg

B-and-Bee-stackable-sleeping-cells-for-festivals_dezeen_468_12.jpg

B-and-Bee-stackable-sleeping-cells-for-festivals_dezeen_468_6.jpg

 

via Dezeen

17 komment

Címkék: design fesztivál fa szállás ötlet Fenntarthatóság Belgium

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr996561857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.08.01. 13:18:41

és baszni is lehet benne :)

teddybear01 2014.08.01. 13:40:40

Olyan mint a japánok kapszulahotelje, csak primitívebb. Csak egy matrac és az ágynemű van benne, TV, villany, stb. nincs.
Ebben csak aludni lehet, ha a szomszédok zajongása hagy, meg némi rakodótér a matrac alatt. Viszont nem zárható, a dolgaid nincsenek biztonságban.

m.t. 2014.08.01. 13:50:29

Szerintem nem kerülne sokba egy lakattal kiegészíteni. A lakatot megkerülni csak a kunyhó rongálásával tudod, amit tuti nem fog annyiban hagyni egy a cég által odaállított, a kaptár többszöri felhasználását szavatoló éber úriember.

Sassika 2014.08.01. 13:52:50

Túl közel vannak egymáshoz a kuckók, így biztos, hogy zajosabb, mint a sátras módszer, mert ott magad választod meg a többiektől való távolságot.
Valószínűleg drágább is, mint a sátor, és ha valakinek fontos az ár, akkor marad a saját sátor. Ha meg nem fontos az ár, akkor meg hotel.

Úgy még ok, ha egy csapat költözik be egy ilyen kaptárba.

Amúgy tetszik az ötlet, és a kivitelezés is. Kíváncsi lennék valódi tapasztalatokra is.

ff48bp 2014.08.01. 13:53:37

@teddybear01: Nem akarok okoskodni, csak idézek a fenti cikkből: „Mindegyik külön áramforrással is rendelkezik, zárhatóak.”

teddybear01 2014.08.01. 13:58:39

@ff48bp: Csak egy talán lámpabura, talán füstérzékelő látszik a fotókon, villanykapcsoló, vezeték és dugóalj nem.

nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2014.08.01. 14:15:15

@Sassika: a legtöbb fesztivál a világ vége puszta közepén van, ahol nincsenek hotelek, szerintem oda tökjó. legalább nem kellene sátrat cipelni, a zaj meg hát fesztivál :)

matroza 2014.08.01. 14:22:02

"mert ott magad választod meg a többiektől való távolságot"
Tetszett már fesztiválon lenni valaha?

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.08.01. 15:01:25

naggggyon jó ötlet; a sátormezőknél, meg a "reggel fél8kor inkább kidugom a habtestem a sátorból mert megpárolódtam és megdöglök" valamint az "inkább be sem mászok hajnalban részegen" kínlódásainál lényegesen élhetőbb, és jóval emberibb megoldás.

ff48bp 2014.08.01. 15:20:50

@teddybear01: Igen a fénykép alapján nem lehet eldönteni, de a cikkben leírta. Én sem tudok többet, de elhiszem, hogy ma már az áram alap. Még kempingben is van hosszabbító csatlakozási lehetőség.

hungarisztan 2014.08.01. 16:01:03

Nagyon tetszik, de szkeptikus vagyok úgy a környezettudatosságot, mint a gyakorlati használhatóságot illetően.

Egyfelől képzeljük el, vajon hány liter gázolajat kell elégetni a helyszínre/helyszínről szállító kamionokban, illetve a telepítést/szétszerelést végző daruskocsikban, másfelől meg számolgassunk, mennyi idő kell egy valamirevaló fesztivál szállásigényének kielégítésére: ha csak 6000 egyágyas éjszakázóval számolunk (darab szempontjából az mindegy, hogy egy vagy két fő foglalja el), az 1000 darab ilyen (a képen látható) 6-os modult igényel, és ha nagyon rutinos szerelőket feltételezve pusztán 1 órát számolunk az alap kiszintezésére, a kaptárak egymásra daruzására, a rögzítésükre, a villany bekötésére, a lépcső felrakására, akkor is közel 42 napig (közel másfél hónap!) megy éjjel-nappal 24 órában a telepítés (és kábé ugyanannyi napig az elszállítás valami bazi nagy telephelyre, ahol még le is kell rakodni), miközben közel másfél hónapig sorban állnak a kamionok a fesztivál leendő helyszínén (illetve utána is ennyi ideig)...
Hááááát, nekem ez nem tűnik túl életszerűnek és/vagy gazdaságosnak. (Ki kéne gazdálkodni a szállásdíjból a szállítást (honnan hova? többszáz kilométer?), a daruzást, az össze- és szétszerelést, a munkadíjat, a villanyt, a fesztiválon kívüli időben a tárolást, állagmegőrzést, karbantartást, telephelyi fel- és lepakolást, őrzést, a vendégek adminisztrációját (foglalás, érkeztetés, ágyneműk, matracok logisztikája, mosás stb.) – és akkor még nem költöttünk a megépítésre, a tönkrement modulok (fesztáválközönségről beszélünk!) pótlására, fejlesztésre-bővítésre, és hasznunk sem volt...

Szóval tök szép, meg tök jó, de valahogy nehezen látom benne a sátrat kiváltó, pláne környezetbarát alternatívát.

Mondjuk egy Sziget fesztivál esetében, ahol minden évben ugyanott van a buli, talán érdemes lenne telepített változatban elgondolkodni, mert azt egyszer kell felépíteni, és egy csomó plusz költség kiesik – no de akkor belefutunk tarlóspityuba, meg a többi fafejű bürokratába, akik szintén tartják a markukat, meg 42 féle különböző engedélyezési procedurát írnak elő, tetemes illetékbélyegekkel megspékelve...

De hajrá, szurkolok neki. Kevésbé lenne balkáni, mint a porgyűjtő sátortenger.

suhanyc 2014.08.01. 16:06:43

a koncepció tetszik, de azt mondjuk nem vágom hogy a szellőzése hogy működhet. mármint ha süt a nap ebben is megdöglesz nem? ha mondjuk az egyik, szabad oldala mindegyiknek nyitható lenne, feltolod akkor napfénytető, egy szúnyoghálóval akkor az mindjárt más. a fa használta kérdéses, nem tudom, van olyan hülye aki simán benn cigizik, én mindenképp valami tűzálló de erős anyagot választanék, főleg ugye hogy ilyenkor nem csak magadat veszélyezteted. a tárolórekesz megoldás zseniális ezzel a csúszó módszerrel, ez nagyon fasza. én is támogatom a sátrak helyett az újrafelhasználható, bérelhető kabinokat, mindenképpen környezetbarátabb megoldás, a kényelemről nem is beszélve.

[c] 2014.08.01. 16:12:21

Nem rossz, de ha a szomszédod hangosan horkol, lőttek az alvásnak. A sátort legalább arrébb tudod vinni.

teddybear01 2014.08.01. 16:16:33

@ff48bp: Én nem foglalkoztam a cikkben leírtakkal, mert bármit összehordhatnak.

A villanyszerelésnek mindenütt szigorú szabályai vannak, amit be kell tartani. Az ilyen könnyűszerkezetes építményekben csak külső vezetéket lehet alkalmazni(nincs is hol elrejteni a falban), amit a fényképeken mindenképp látni. Itt nincs semmi ilyen.
A füstérzékelő meg elemmel megy, ahhoz nem kell vezetékes áram.

Lehet hogy a később, máshol felépítendő szállásoknál már lesz legalább egy-egy dugóaljat, de ezekben sehol sem látni ilyet.

teddybear01 2014.08.01. 16:19:05

@suhanyc: Láttam már betoncsövekből épített motelt is. Kicsit nagyobb egy-egy hálóhely, de tartósabb is.

suhanyc 2014.08.01. 16:25:12

@hungarisztan: Szerintem nem lehetetlen, csak módosítani kell az alapmodult. Mondjuk ha már kettészeded, hogy egymásba rakható legyen a hatszög hasáb két része, vagy egy csuklós módszerrel kinyitható vagy valami ilyesmi, akkor már könnyebb szállítani. Vagy pl. ha csak a váz masszív, de csuklós fém, kirakod a vázat, majd bepattintod a valamilyen anyagú oldallapokat.

Mondjuk egy teherautóra felfér egy-kétszáz modul összecsukva (tippelek, lehet rosszul, lehet kevesebb meg több is), szerintem egy nagyobb csapattal fel tudsz húzni óránként akár 10-50 modult is. (Igen, ez feltételezi hogy nem kell mind a helyére daruzni, és nem egyben szállítod, illetve az összeszerelés pikkpakk mint egy quechua sátor kidobása.)

A szintezést megoldhatod valami emelős módszerrel, a négy sarokponton, és nem ilyen szép deszkákkal mint itt (bár az lehet a stabilitás miatt fontos, de nyilván azt is ki lehetne váltani mással).

Na mindegy, nyilván nem lesz ilyen egy darabig, de szerintem nem lehetetlen a dolog. Főleg ha plussz pénzt elkérsz a szállásért, valami potom, de összességében szignifikáns összeget már meg is érheti a gyártás, kirakás, etc. költségét.

halaloszto 2014.08.02. 00:05:00

Aztan ebben mi a kornyezettudatos?

a) odamegyek a labamon, a hatamon odaviszem a satramat. alszom benne, aztan elcsomagolom es tovabbmegyek a labammal.

b) teherautoval odaszallitjak, daruval lepakoljak emberek akik kocsival jottek melozni. utanna visszajonnek, es elszallitjak valami raktarba ahol pihen a kovetkezo hasznalatig.

az ember nem azert megy fesztivalra hogy kaptarban aludjon. pont azert tartjak ezeket a rendezvenyeket nagy szabad helyeken, hogy annak ellenere hogy sok az ember, megse legyen zsufoltsag. ki a fene akarna ugy aludni, hogy egy tok idegentol 2cm deszka valasztja el???

Vajk
süti beállítások módosítása