HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

A jövő kollégiuma 3D-s nyomtatóban készül és a vízen úszik

2015.03.04. 17:10 polyak.zsuzsa

 

... persze nem itthon, Stockholmban.

A svédek nem éppen a felesleges pénzszórásról híresek, elég csak a puritán lakberendezésre, egyszerű házakra gondolni. Csak semmi felesleges, funkciót nélkülöző csicsa. A Belatchew Arkitekter nevű, svéd kísérleti építészstúdió újabb lépést tett az olcsó és főleg zöld építkezés felé: "SwimCity" nevű projektjükben a jövő kollégiumait 3D-s nyomtatóval állítják elő, újrahasznosított építőipari hulladékból. S mivel az építőipar által használt anyagok hatalmas részét alkotják a Földet elborító szemétnek, az újrafelhasznált építőanyagból épülő házak ennek csökkentéséhez is hozzájárulhatnak - nyilván csak tömeggyártás esetén. A környezetbarát 3D-s gyártási folyamatról pedig egy elég jó infografikát raktak össze, ld. alább. 

Ráadásul a diákoknak szánt épületek a vízen lebegnek, így a környezetkímélő előállítás mellett az egyre zsúfoltabb városok problémájára is választ kívánnak adni.  

A stúdió szerint a 3D-s nyomtatás az építkezés olcsóbb, hatékonyabb és gyorsabb módja, ráadásul szinte bármilyen épület tervezhető és kivitelezhető vele. Miután pedig a vízen lebegnek, könnyen és gyorsan alakíthatóak, bővíthetőek. Az elhelyezkedésnek köszönhetően az energiaellátással sem lesz gond, a vízpumpáktól kezdve a hullámok energiájának hasznosításáig. 

swim-city-pier-cropped.jpg

A SwimCity házak persze zöldtetővel rendelkeznek majd, még energiahatékonyabbá téve az épületeket. 

swimcity-swimmers.jpg

swimcity-aerial.jpg

A gyártási folyamat: 

belatchew-swimcity-infographics-en-3d-print-1000.jpg

swimcity-plan.jpg

via: Belatchew Arkitekter 

Szólj hozzá!

Címkék: építkezés szemét újrafelhasznált 3D Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr347240783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása