HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

A banán méltánytalansággal kikövezett útja az európai fogyasztókig

2015.11.15. 19:10 polyak.zsuzsa

A banán az egyik legnépszerűbb Magyarországon, az alma után a banánt választjuk legszívesebben. Hogy milyen úton és milyen áron jut el a nyugat-európai országokon keresztül a fejlődő országokból, leginkább Ecuadorból, Kamerunból, Kolumbiából és az Elefántcsont partról hazánkba - az keveseket izgat. Pedig... 

A banán ellátási lánca a globális kereskedelem igazságtalanságainak szemléletes példája.

„A banánon képződő profit 40%-át a kereskedő rakja zsebre, amíg a munkásoknak körülbelül 0,7-1%-nyi rész jut. Ez épphogy elég a dolgozók és családjaik szükségleteinek kielégítésére.

banan.jpg

banan2.jpg

A kifizetett bérek nem elegendőek a munkások létfenntartási költségeinek fedezésére, munkájuk pedig biztosan nem nevezhető a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerinti tisztességes munkának. – állítja Iris Munguia, a COLSIBA (Latin-Amerikai Banán- és Mezőgazdasági Szakszervezetek Szövetsége) hálózat koordinátora.

Turistalátványosságnak sem utolsó... 

turist.jpg

 

Megjelent a Make Fruit Fair, azaz Méltányos gyümölcsöt! kampány legújabb jelentése, amely azt elemzi, hogy az európai szupermarketláncok növekvő piaci koncentrációja, és az ehhez köthető tisztségtelen kereskedelmi gyakorlatok (Unfair Trading Practices, UTP), hogyan hatnak a banánt termelő kisgazdaságokra és az ültevényeken dolgozókra. Méltányos gyümölcsöt! kampány magyarországi partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A brit Banana Link és a nemzetközi hátterű Fair Trade Advocacy Office (FTAO) november 10-én megjelent jelentése, melynek címe“Banana value chains in Europe and the consequences of Unfair Trading Practices”, rámutat arra, hogy a fejlődő országokban banánt termelő kisebb gazdálkodók és munkásaik a szegénységi küszöb környékén lévő béren tengődnek és félelemben élnek, egészségüket folyamatosan károsítják a különböző agrárvegyszerek. A beszámoló kiemeli, hogy a szupermarketek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatai hátráltatják e helyzet javítását.

Akit pedig a részletek érdekelnek: 

A Méltányos gyümölcsöt! (Make Fruit Fair) kampány egy európai központú nemzetközi együttműködés, melynek 19 tagja van, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországról, illetve a termelő országokat képviselő szervezetek Kamerunból, Kolumbiából, Ecuadorból és a Szélfelőli-szigetekről. A kampányt az Oxfam Németország koordinálja.

A Méltányos gyümölcsöt! kampány keretében készült “Banana value chains in Europe and the consequences of Unfair Trading Practices” jelentés rámutat arra, hogy az európai gyümölcskereskedők milyen, sokszor unfair, módszerekkel helyezik nyomás alá a termelőket és munkásaikat az alacsony felvásárlási ár elérése érdekében. A kutatás kitér a tisztességtelen forgalmazói magatartás eseteire az európai felvásárlók és a termelő országokban lévő exportőrök között, valamint mindennek hatásaira a termelőkre, a munkásokra és a fogyasztókra. A jelentés letölthető innen:http://www.makefruitfair.org/wp-content/uploads/2015/11/banana_value_chain_research_FINAL_WEB.pdf

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr158080908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása