HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Hong Kong széndioxid-semleges városközpontjának tervei az új Bécsi utca megálmodójától

2010.08.23. 14:02 polyak.zsuzsa

Bookmark and Share

A Foster+Partners sztáriroda neve nálunk sem ismeretlen, elég csak a mostanában nagy tiltakozást kiváltó V. kerületi tervekre (Bécsi utca, Belváros Új Városközpont) gondolnunk. Nekem személy szerint nagyon tetszik, így remélem, nem száll el a léghajó, de ez a vita más lapra tartozik. Most az iroda egy másik, Hong Kongba tervezett új városközpontját járnánk körbe.

A kikötő mellé tervezett, 40 hektáron elterülő létesítmény széndioxid-kibocsátás szempontjából teljesen semleges lesz. Az új városi park 17 különböző kulturális intézménynek, szórakozóhelynek ad majd otthont, 30.000 négyzetméteren pedig művészeti és oktatási középületek kapnak helyet. Többek között megtalálható lesz benne több koncertterem, a Great Opera House, vagy az "M+" modern művészeti múzeum.

Az új központban számos zöld-technológiát alkalmaznak majd, így pl. energiát termelő szennyvíz-újrahasznosítást, környezetbarát hűtő-fűtő rendszert, grey water recycling - technológiát (azaz pl. a fürdésből, egyszerű kézmosásból származó víz újrahasznosítását, ld. lenti képen), és természetesen az energiatermelő napelemek és szélturbinák sem maradnak ki a sorból.

A közlekedést a föld alá vezetik a tervek szerint - még több helyet hagyva így a zöld felületeknek és a közösségi létesítményeknek. A 2 km hosszan elnyúló létesítményben a kulturális helyszínek mellett helyet kapnak lakások, irodák és boltok is. Az új West Kowloon Cultural District nyitva áll majd mind a helyi lakossg, mind a turisták előtt, és mint azt Mouzhan Majidi (Chief Executive, Foster + Partners) elmondta: olyan városközpont tervezésében gondolkodtak, ahol elmosódik a határ a munka, a pihenés, a kikapcsolódás és az egyéb mindennapos tevékenységek között.

jealousy

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr94681693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása