HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Lassan terjeszkednek a szatyor-mentes övezetek

2010.09.20. 11:46 polyak.zsuzsa

Sokáig Kaliforniában volt várható állami szinten a zacskó-ellenes törvény bevezetése, azonban végül a "Golden State-en" még a zöld Terminátornak sem sikerült keresztülvernie azt. A szenátus szerint ugyanis "az állam túl messze ment, az embereket korlátozza a szabad döntésben".

Ehhez egy info: csak Kaliforniában évente 19 milliárd zacskót fogyasztanak, fejenként 552 darabot átlagosan, és ezek darabja 3-400 év alatt bomlik le. Hát ehhez a "bölcs" döntéshez no comment, győzött most a műanyag-lobbi, az állam - és az ország - egyes városaiban azért életbe lépett már hasonló.

A zacskóhasználatot pénzbüntetéssel korlátozó mozgalom már korábban elindult olyan országokban, mint a Dél-afrikai Köztársaság, Írország, sőt, Kína. Utóbbi 2008-ban tiltotta meg a bevásárlóközpontok, üzletek és piacok üzemeltetői számára, hogy vevőiket ingyenesen adott műanyagszatyrokkal szolgálják ki. 40 milliárd darabbal csökkent is a szatyormennyiség.

San Francisco volt az első város az Egyesült Államokban (2007), ahol "büntetést" kell fizetni a zacskókért. Ehhez csatlakozott Malibu, Fairfax és Palo Alto, valamint az év elejtétől Washington D.C. (igaz, csak 5 centes büntetéssel) és most pár hónap múlva követi őket a texasi Brownsville is.

Jó texasiak módjára keményen indítanak: Brownsville-ben várható a legnagyobb "visszatartó büntetés", 2011. január 5-től 1$-ral (kb. 225 F-tal) többet kell fizetni midenért, amihez szatyrot igényel valaki - felmentést csak a gyógyszertárak, vasárú kereskedések, valamint a tisztítók kapnak (hogy ez a lista hogy állt össze, azt nem tudom...). Nagyarányú csökkenés várható a zacskóhasználatban azt figyelembe véve, hogy Washigton D.C.-ben az 5 centes adó is 50%-os csökkenést idézett elő.

Európában is számos országban adóztatják meg a műanyagszatyrokat, így Olaszországban, Belgiumban, Svájcban, Németországban, Hollandiában és Spanyolországban is.

Alább egy nagyon-nagyon jó film, a "Plastic Bag". Érdemes...

Ami Magyarországot illeti, naponta (!) 1,3 millió műanyag szatyor kerül forgalomba és 20 percig vannak használatban. A hazai 2005-ös termékdíjrendszer beveztése már egy lépés volt (2009-ben módosították), de ez nem nagyon tartja vissza a bevásárlóközpontokat az osztogatástól. A Tescoban némi eredményét személy szerint láttam, ha jól emlékszem 5 Ft-ot kérnek most már minden szatyorért, ami némi visszatartó erővel bír a korábbi határtalanul osztogatott zacskóhalmokkal szemben, de pl. a DM-ben azt kell külön jeleznem, hogy NEM, nem kérek szatyrot.

A magam részéről el tudnám fogadni a texasi 1 $-os szintű adót is, az már talán visszatartó erővel bírna.

jealousy

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr184681708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása