HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Okostelefonokkal a bolygóért - Android workshop Planet

2011.04.27. 17:37 polyak.zsuzsa

A fenntartható megoldásokra fókuszált a Telenor negyedik, a Föld Napja alkalmából tartott androidos rendezvénye a múlt héten, a sorozaton nem először vettem részt, de a témát tekintve ez most különösen közel állt hozzám.  Az Android Workshop Planeten kiderült, hogyan segíthetik az okostelefonok és az applikációk a környezettudatos és felelős életvitelt.

Az Android Workshop Planeten szakértők és civil szervezetek a felelősebb életvitelt segítő alkalmazásokat mutattak be, emellett az érdeklődők a WWF Magyarország és a Telenor munkatársaitól megtudhatták azt is, hogy milyen szerepet játszik a mobilkommunikáció a fenntartható fejlődésben és egy közhasznú civil szervezet sikeres működésében.

2012-től az Európai Bizottság és a mobiltelefon-gyártók közötti megállapodásnak köszönhetően a szolgáltatók egységes mobiltöltőket forgalmaznak. Ezzel mindenki számára kedvező helyzet áll majd elő, hiszen a mobilárak - a kapcsolt terméknek számító töltők hiánya miatt - valószínűleg csökkenni fognak, és kevesebb hulladék is termelődik, hiszen minden háztartásban elég lesz egyetlen töltőt tartani, melyet új telefonok vásárlásakor sem kell lecserélni.

 

Én személy szerint már rég áttértem mind a bankolás, mind a mobiltelefon esetében a papír alapú számla helyébe lépő elektronikus számlára, amire a workshopon is mindenkit biztattak. Ezzel jelentős mennyiségű időt, energiát és üzemagyagot lehet megspórolni. Jelenleg évente 2,2 tonna papírt takaríthatnak meg és 40 fa kivágását akadályozhatják meg azok a Telenor ügyfelek, akik ilyet igényelnek. Ha mindenki áttérne erre a befizetési módra, évente 200 tonnával kevesebb papír felhasználására lenne szükség és nagyjából 3300 fával kevesebbet kellene kivágni.

A mobiltechnológia számos további lehetőséget is kínál a tervezhetőbb, tudatosabb és környezetkímélőbb életmódra. Az okostelefonok segítségével például megelőzhető a túlzott üzemanyag-felhasználás: csupán fél óra felesleges autózás mellőzésével több energiát lehet megtakarítani, mint amennyi egy mobilszolgáltató egy előfizetőre eső energiafelhasználása és az előfizető mobiltelefonjának éves töltése együttvéve. Az üzleti utak is kiválthatóak tele- és videokonferenciákkal, a környezeti hatásuk pedig jelentős: minden 1000 km megtakarított repülőúttal fejenként 120-150 kg szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe. Ezek a hívások könnyedén lebonyolíthatóak egy okostelefonon vagy táblagépen.

Halmay Richárd, a Telenor Magyarország Zrt. vállalati felelősségvállalási vezetője elmondta: „Néhány egyszerű okostelefon alkalmazás meglepően nagy mértékben járulhat hozzá az élhetőbb, egészségesebb környezethez. A GPS és a Google térképein már Magyarországon is elérhető „dugófigyelő” funkció (Traffic layer), amelynek használatával kikerülhetjük a nagyobb forgalmi akadályokat. Így egyrészt időt másrészt üzemanyagot takaríthatunk meg, ezáltal csökkenthetjük autónk szennyezőanyag-kibocsátását is. Már Androidra is elérhetők az úgynevezett virtuális termékek, például elektronikus könyvek: ezek letöltésével megspórolhatjuk a könyvek gyártásának és szállításának energiaszükségletét, de jelentős mennyiségű fa kivágását is megelőzhetjük”.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr524681743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása