HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Élet-adó szelektív kukák hajléktalanoknak NY-ban

2011.06.20. 17:17 polyak.zsuzsa

Te is jártál már úgy, hogy a fele Caffe Latte ott lötyögött a papírpohárban, kidobtad, de közben arra gondoltál - ez valakinek talán jól esne? Nos erre ad "választ" a Toss with Care teszt-projekt NY-ban. Egyelőre nem tudtam még eldönteni - ez szuper jó ötlet, vagy inkább megalázó. De az álszenteskedésnek nem engedve: inkább előbbi. Nicole Howellt, a neves NY-i Pratt Institute for Design végzősét a hajléktalan-világ "inspirálta", nekik tervezte az alábbi többfunkciós, nem éppen hagyományos szelektív kukát. Az alkotás célja a naponta több tonna, szemétben végző, azonban fogyasztható étel/ital "megkímélése" a rászorulóknak. Persze, ebben a formában egyelőre csak kis lépésben.

Ha másra nem, arra már is biztosan jó lenne, hogy elgondolkodjunk - mennyi felesleges élelmiszert vásárolunk majd dobunk ki minden héten. A kávés-pohár tartó pedig különösen szimpatikus ötlet, különösen az utcán csakis literes Starbucks pohárral rohanók városában.

Esőre nagyon megtetszett ez a teszt-projekt (és csak alaposabban utána olvasva, a kommenteket böngészve bizonytalanodtam el), mert már számtalanszor jártam úgy, hogy nem bírtam megenni valaminek a felét, és sajnáltam kidobni, de egy hajléktalan kezébe adni direkt - na az is kínos. Ez végeredményben egy indirekt megoldás, akárhogy is megy a szüttyögés sok kommentben más oldalakon, hogy ez mennyire megalázza azokat, akik onnan veszik ki.

És íme egy kis videó a projektről - ahogy a meghagyott ebéd és az éhes ember egymásra találnak. Tetszik.

[vimeo http://www.vimeo.com/23704470 w=400&h=225]

Toss With Care from Nicole Howell on Vimeo.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr774681746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása