HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Berlinben nyílik az első csomagolásmentes szupermarket

2014.05.22. 12:36 polyak.zsuzsa

A közösségi adománygyűjtés (vagy crowdfunding) nem újdonság már itthon sem, ahogy azt a hazai fejlesztésű gyerekbringa távfékező MiniBrake esetéből is ismerhetjük. Berlinben most két lány nem kevesebbre gyűjt, mint egy új, úttörő szupermarket megnyitására a menő Kreuzberg negyedben - eddig hatalmas sikerrel.

Ha valaki átnézi otthon a szemetest, nagyon sok hulladék keletkezik az eleve csomagolt áru csomagolásából, amiket - többnyire - simán el lehetne hagyni. Lásd a dobozba csomagolt fogkrémes tubus, vagy a zacskózott-majd-dobozolt-pelyhek/müzlik, zacskózott zöldségek, gyümölcsök, édességek. Ráadásul - ha nem járunk nagyon utána - többnyire nem annyit vehetünk tésztából, müzliből, kekszből stb. amennyire szükségünk van, hanem amennyit a gyártó gondol és ideálisnak tart.

No_Packaging_Store.png.662x0_q100_crop-scale.jpg

Ennek vet véget két berlini lány, Milena Glimbovski (23), and Sara Wolf (30,) az "Original Unverpakt" ("Original Unpacked") kitalálói a teljesen csomagolásmentes szupermarket ötletével. Az alapkoncepció szerint (ld. a videóban alább), a boltban semmi nincs előre csomagolva, mindenki magának mérheti ki újrahasználható edényekbe, hogy mennyi tésztára, fűszerre, zöldségre, kakaóra stb. van szüksége. 

Első körben 600 termékkel indítanak terveik szerint, ezek nem lesznek szigorúan bio termékek, az lesz a fontosabb, hogy helyben előállított, csomagolásmentes áruról legyen szó. Pár nap alatt a német startnext közösségi adománygyűjtő oldalon már most dupla annyi adomány jött össze az induláshoz, mint amennyit a lányok vártak - és még három hét hátra van a kampányból. 

No_packaging_2.png.650x0_q85_crop-smart.jpg

Persze, nem ők az első fecskék, de sajnos a kényelem egyelőre nagyobb úr a vásárlások terén. 2007-ben Londonban már próbálkoztak hasonló közérttel. Azonban az Unpackaged befuccsolt, bár sokak szimpátiáját kivívta. Austinban (USA) ellenben virágzik az in.gredients nevű boltocska, amelynek mára kétszer annyi vevője van, mint amiről a tulaj valaha álmodott. 

Itthon sajnos azért még lennének kétségeim, hogy mennyire működne ez, eleve a hatalmas mennyiségű zacskóból kiindulva, amit a kasszáknál igényel a vásárlók nagy része ma is. 

Via: trehugger.com 

16 komment

Címkék: hulladék szupermarket csomagolás élelmiszer crowdfunding Berlin

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr206194856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2014.05.23. 21:57:07

"Itthon sajnos azért még lennének kétségeim, hogy mennyire működne ez, eleve a hatalmas mennyiségű zacskóból kiindulva, amit a kasszáknál igényel a vásárlók nagy része ma is. "

Látszik, hogy az asszony jár bevásárolni és nem te, ugyanis nejlonzacsi már vagy három éve nincs.

Pontosabban van jobb minőségű, de pénzért.

A csaj pedig úgy tűnik feltalálta azt, amit nálunk piacnak hívnak és nagyon népszerű.

Sir Nyű 2014.05.24. 01:05:54

@♔batyu♔: Má bocs, de a piacon mindent kis nejlonzacsiba pakolnak, az meg minden, csak nem csomagolásmentes.

ponindex 2014.05.24. 05:24:58

"mindenki magának mérheti ki újrahasználható edényekbe" - amiket aztán zacskóban hazavisz.
Mondjuk kíváncsi lennék, nálunk mit szólnának a szakhatóságok ehhez. Csak egy példa: a képen is látható adagolókat nem lehet folyamatosan feltölteni, mert akkor több különböző szavatossági idejű termék kerülne egybe, ellenőrizhetetlen, stb...

lobster thermidor 2014.05.24. 07:28:14

A hazai "madaras teszkóban" már évek óta üzemel Diszkont Pont néven egy osztály, ahol egyes olyan élelmiszerfajtákat, amelyeknek a tárolása, kezelése megengedi ezt, pl. a rizs, lencse, száraztészták, édességek, stb..., hasonló tárolóedényekből mindenki saját magának mérhet ki. A rendszer nem feltétlenül kötődik a környezetvédelemhez, mert igazából arra találták ki, hogy a vevőnek ne kelljen az előre csomagolt termékek kiszerelési súlyához alkalmazkodnia, hanem mindenki a napi szükségleteinek megfelelően, kisebb mennyiségben vásárolhasson magának az adott árucikkekből.
Tehát a berlini leányok találmánya egy cseppet sem új ötlet, csak egy már régóta létező vásárlóbarát dolog újrahasznosítása, - zöld köntösbe burkolva.

Ad Dio 2014.05.24. 07:49:04

Az ötlet jó, bár nem újdonság. A közösségi támogatás pedig jó jel.

iqlightblondiee 2014.05.24. 07:58:44

@♔batyu♔: sőt, a boltban minden egyes zöldséget, pékárut, stb. külön nejlonzacskóba csomagolnak. Én is minden vásárlásból minimum 2-3 zacskóval érek haza sajnos :S

Nick Leeson 2014.05.24. 09:00:17

Nekem az itthoni Auchan-os lehetőség nem jött be. Elsőre senki nem tudja hány lapáttal tegyen a zacskóba, ha pl. 30 dkg lencsére van szüksége...
Elmegy a mérleghez, kevés... tesz még bele, sok...
Ráadásul a zacskók is eléggé gyengécskék, és semmivel sem környezetbarátabbak, mint amibe gyárilag tesznek fél kilót.

Otthon meg lehet szórakozni a zacskókkal, az ember pár nap mólva már azt sem tudja mi van benne. mert ugyebár nincs feliratozva mint a gyári...

Az ötlet nem rossz, de még nem ártana csiszolni rajta!

gurigapapa 2014.05.24. 09:31:30

@ponindex: "Mondjuk kíváncsi lennék, nálunk mit szólnának a szakhatóságok ehhez. Csak egy példa: a képen is látható adagolókat nem lehet folyamatosan feltölteni, mert akkor több különböző szavatossági idejű termék kerülne egybe, ellenőrizhetetlen, stb..."

(Csatlakozva hozzád)
Az Auchanban ezt a következőképpen engedték meg: minden termék kitöltésekor tájékoztatni kell a vásárlót a töltés időpontjáról és a termék eredeti lejárati idejéről (ez ott van egy "cetlin" a ballon előtt). Ezeket az adatokat külön fel kell vezetni a terméklapra. (Ebből kifolyólag rátölteni nem lehet, hiszen keverednek a töltési és lejárati idők.) Minden terméknek van egy tartályban tárolhatósági ideje, ami után a terméket le kell selejtezni (penészesedés miatt). Amit a vásárló kivesz, é otthagy, azt is le kell selejtezni. A tartályokat rendszeresen tisztítani kell. És elvileg vigyázni kellene, hogy ne nyúlkáljon bele mindenki a tartályokba, ami elég nehéz, mert a vásárlók előszeretettel "zabálnak" ezekből a tartályokból. Mindez nem hangzik bonyolultan, de több száz terméknél már elég nagy erőfeszítéseket igényel ezek betartása.

És az eredmények: az Auchanban a diszkont vásárlói érintettsége kicsi, nem különösebben érdekli az embereket. A rengeteg selejt és a nagy beruházási-fenntartási költségek miatt nem rentábilis. Csak akkor lenne az, ha elkezdődne az "ügyeskedés" a tartályba töltési időkkel meg a takarítással, de az meg hamisítás, és BTK-ba ütközik.

Úgyhogy az ötletről a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve az a véleményem, hogy bölcsészszemmel csodás dolognak tűnhet ez a csomagolásmentes világ, de a jelenlegi élelmiszerbiztonsági előírások miatt az egész dolog kész csőd.

(Arról nem is beszélve, hogy nem is csomagolásmentes: a termék "többszörös" csomagolásban érkezik, ami persze nem látszik ezen a szép fotón, ja, és a vásárló is nejlonzacskókba rakja a terméket, az megint csomagolóanyag - tulajdonképpen hol spórolunk itt a csomagoláson?)

Zsíros Bödön 2014.05.24. 10:34:47

Hülye buzi kommenterek, nektek semmi se jó?

Bird 2014.05.24. 11:02:43

A közeli boltba fonott kosárral megyek, kocsival pedig olyan kartondobozokkal vásárolok, amelyek egymásra rakhatók, az emeletre könnyen felvihetők és nem törik benne össze a gyümölcs. (Mérete: 20x30 cm-es alapterület és 20 cm-es magasság.)

Ezek sokkal kisebbek a banános dobozoknál (pl. kiwis dobozok) és bárhol ingyen adják. Sok hónapig sértetlenül használható.

A piacon, ha egy megtelik, kiviszem a kocsihoz és egy üressel folytatom a vásárlást. A heti egyszeri piachoz négy-öt ilyen megtelik.

A piaci tojáshoz viszek otthonról dobozt. Sőt a szomszédok is nekem adják, mert a többletet odaadom az árusnak, aki örül ennek, mert a doboz nélküli vevőknek tudja adni (vagy eladni?).

Kiflihez, kalácshoz, kenyérhez vászonszatyrot adok az árusnak, bár abba a szabályok szerint nem is tehetik (!).

Ha valahol baba vagy inkontinenciás idős személy van, ott a zsemlyés zacskók újrahasznosíthatók...

Bird 2014.05.24. 11:08:35

A közeli boltba fonott kosárral megyek, autóval pedig viszek olyan kartondobozokat (30x40 cm alapterület, 20 cm magasság), amiben nem törik a gyümölcs és az emeletre is felvihető. Ha egy megtelik, cserélem egy üresre és folytatom a vásárlást.

Kiflihez, kalácshoz, kenyérhez vászonszatyrot adok, bár abba a szabályok szerint nem is tehetik bele.

A piaci tojásvásárláshoz viszek tojásos dobozt, sőt többet is, hogy az árus azt másnak odaadja (vagy eladja?).

Ahol van baba vagy inkontinenciás idős rokon, ott a zsemlyés zacskók is újrahasznosíthatók...

Bird 2014.05.24. 11:09:13

Bocs, azt hittem elrepült és ezért újra bepötyögtem.

lavór 2014.05.24. 11:48:48

Na, lassan megéljük, hogy az lesz a trendi, hogy a földről szedjük fel a hentesárút. Tejet meg a tehén tőgyéről kell inni, nem zacskóból vagy dobozból, teccik tunni?

élhetetlen 2014.05.24. 12:14:34

Elég érdekes elképzelés. Csak pár apróság. „zacskózott-majd-dobozolt-pelyhek” Árulnak csak zacskózottat is, sokkal vastagabb, és felfújt zacskóban, ez nem tudom, mit spórol meg. Ha csak a belső, vékony zacskó lenne, a vevő csak törmeléket kapna szállítás után. A piac. Rendes árus enged válogatni, de vagy mutogatom, melyik darabokat kérem, vagy kiszedem, de ott az ellenőrzés, néz, tehát nem nyomkodok meg 15 paradicsomot, hogy kiválasszak kettőt, de ilyet áruházban bármikor láthatsz. A piacon jó esetben csak az eladó fogja meg az árut rajtam kívül. Én attól is kikattanok, hogy a sarki közértben is összetapizzák a pékárut, kenyeret, pedig nem jellemző, hogy a friss áru közé kevernék a tegnapit, az pedig, hogy sültebb, vagy világosabb (mit szeretek), látni is lehet.
Ebből csak azt akartam kihozni, hogy a száraztésztát inkább csomagolva veszem. Azt támogatnám, még, ha kicsit drágább lenne is, hogy akár újrahasznosított papírzacskóban legyen egy kis celofán ablakkal, hogy lássam is, mi van benne. Papír. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy, ha azt a papírtömeget, ami a postaládákban megjelenik, (szórólap, helyi újság, reklámújság) csomagolásra fordítanák, hát…

phaszfej 2014.05.24. 13:14:07

ezt úgy monják magyarul, hogy piac

Farkasbab 2014.05.24. 13:44:52

@lavór:
:d :D :D :D
jaj, nagyon röhögök...
süti beállítások módosítása