HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Guruló farm, helyi piac, infoközpont és látványkonyha – egyben, Chicagóban

2010.06.16. 12:51 polyak.zsuzsa

Többfunkciós design-utánfutó segíti a helyi élelmiszerek és a lakosok egymásra találását Chicagóban

Praktikus, látványos és minden szereplőnek előnyös kezdeményezést hozott szó szerint (vászon)tető alá egy chicagoi alternatív designiskola, az Archeworks. Miután az iskola hallgatói helyi farmereknél, közösségi kertészetekben (itthon kevéssé elterjedt, ún. community gardens-ben) önkénteskedtek, a tapasztalatokból született ötletek sokasága egy többfunkciós utánfutó formájában egyesült.

Ahogyan arról a New York-i Architect's Newspaper is hírt adott, a Mobile Food Collective (MFD) névre keresztelt szerkezetben nem kevesebb dolog egyesül, mint egy farm (ill. az ahhoz szükséges eszközök), egy helyi termelők által működtetett piac, kiállítótér/infoközpont, és egy kitűnő látványkonyha.

Az idei Velencei Biennálén is látható közösségi utánfutóval a műhely célja lényegben a design és a helyi kezdeményezések, helyi közösségek összekapcsolása volt, ráadásul Chicago egyik kiválasztott városrésze kiváló terepnek is bizonyult a minta-projekt elindításához.

A városrészben számos olyan szabad földterület található – akár zsebkendőnyi méretű, akár focipálya nagyságú – amely alkalmas helyi élelmiszertermesztésre, paradicsompalántáktól kezdve a nagyobb helyigényű terményekig.

Az utánfutó járja a környéket, kínálja a helyben termesztett friss élelmiszereket. Emellett vetőmagot, a termesztéshez szükséges egyéb alap-eszközöket, s nem utolsósorában jó tanácsokat is nyújt az érdeklődőknek.

Arról nem is beszélve, hogy aki csupán jót, frisset, helyit és egészségeset akar enni, az is megtalálja számításait a guruló farm-piacnál.

Az ötlet nem rossz, a rendszeres hétvégi fagyiskocsi kolompolás helyett hasonló utánfutókat mi is szívesebben látnánk Budapest utcáin.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr254681645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása