HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

A Ground Zero közelében épül Amerika első zöld mecsete

2010.08.13. 11:38 polyak.zsuzsa

Bookmark and Share

A Cordoba House - vagy "Ground Zero Mosque" több szempontból is érdekes projekt. A mecsetnek már az elhelyezkedése/léte is vitatéma ellenzői (így Sarah Palin) köreiben - Alsó-Manhattanben épül, mindössze 180 méterre az egykori WTC helyétől, a Ground Zero-tól. A többfunkciós közösségi térként is működő épület emellett az Államok legzöldebb (illetve inkább első zöld) iszlám kulturális központja lesz.

Mint azt Ibrahim Abdul-Matin (a Green Deen: What Islam Teaches About Protecting the Planet című könyv írója) elmondta, a LEED-minősítéssel (Leadership in Energy and Environmental Design) rendelkező épületet az építők Cordoba House helyet szívesebben hívják Park51-nek.

Szerintük ugyanis a belvárosi Park Place-n elhelyezkedő központ nevével is az iszlám vallás és a környezet (talán kevésbé közismert) fontos kapcsolatára kíván rávilágítani. A Korán például "a Föld szolgálatára" szólítja fel az embereket ("stewards of the Earth"), valamint arra, hogy a természet minden kincsével "szent" dologként bánjanak.

Az elnevezésben fontos szerepe volt a "park" szónak, mert mint mondják, a parkok zöldek, a parkokban gyerekek játszanak önfeledten, és főleg: a parkok "nem vitatott"terek - mindenki szereti őket.

A projekt támogatói szerint ez az épület jól szimnbolizálja majd az USA vallási szabadságba és toleranciába vetett megingathatatlan hitét. Az ellenzők azonban a 09.11-i tragédiára emlékeztetnek, és szerintük a kulturális és vallási központ építése olyan, mintha sót szórnának Amerika friss sebeire. Az építők ugyanakkor kijelentették, minden ellenzőt, így Sarah Palint is szívesen fogadják majd a központban.

A Park51 építői azonban szilárdan vallják: hidat építenek a kultúrák és az emberek között.

A központ nyitva áll majd minden muzulmán és nem muzulmán vallású ember előtt, imahely mellett nagyon sok egyéb funkciót betölt majd: így lesz benne fitness-terem, 500 fős előadóterem, főzőiskola, könyvtár és gyermekmegőrző.

jealousy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr784681692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása