HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

A textilhulladék új élete - új magyar öko kollekció gyerekeknek

2015.04.09. 11:04 polyak.zsuzsa

A ruhagyártás során több mint félmillió tonna hibás anyag, textilhulladék keletkezik, amelyek nagy része a szemétben köt ki. Azonban szerencsésebb felük mostantól magyar tervezésű, egyedi, kézzel festett gyerekruhák formájában végzi, a tudatos és trendszetter szülők nem kis örömére. 

A környezetbarát és minden szempontból tudatos divat egyre nagyobb teret hódít. Most már a legkisebbeknek sem kell kizárólag a fast fashion üzletekben ruhákra vadászni, ha "öko" és "tudatos" címkékkel ellátott ruhákkal akarjuk indítani a zöld nevelést. A Printa AWARE kids kollekcióját 100%-ban Magyarországon tervezik és állítják elő, korábbi gyártásokból megmaradt hibás anyagokat újrafelhasználva. A hibákat kikerülve vagy beintegrálva a tervezésbe ezeket az anyagokat a tervezők újrahasználják, ezzel is csökkentve a vízfelhasználást és hulladéktermelést.  A színekkel óvatosan bántak, magát a pamut natúr alapját használták, vagy kézzel festették kékes árnyalatokba. A szitázás során vízbázisú festékekkel dolgoztak, melyek a plastisol festékekkel szemben egy környezetkímélőbb megoldást nyújtanak.

A darabok pedig tényleg nem jönnek szembe az oviban, iskolában, az garantált. Persze, csak amíg a többi szülő meg nem tudja, honnan szereztük... Kár, hogy 1 év alattiaknak nincs a kollekcióban valami :), úgyhogy bízom benne, ezt még jó pár sikeres követi az elkövetkező években. 

printa4.jpg

printa1.jpg

A kollekció fő motívuma egyfajta játékos geometria, a “Tangram” játékból kiemelt geometriai elemekből épül. A játék hét egyszerű geometriai formát tartalmaz, ezekből számtalan figura kirakható, amelyek árnyképszerűen emberekre, állatokra, tárgyakra emlékeztetnek. A Tangram legenda szerint egy szerzetes utazni küldte a tanítványát, hogy a világ szépségének lényegét egy táblára fesse. A tábla azonban eltörött, és a tanítvány hiába próbálta meg négyzet alakban összerakni. Próbálkozásai közben sok szép minta keletkezett. Végül a tanítvány megértette, hogy nem kell beutaznia a világot, mivel a világ szépségét és sokféleségét meg lehet találni a széttört tábla darabjaiban. Hasonlóan hogy a széttörtben, hibásban szépség és érték rejlik.

printa2.jpg

printa3.jpg

printa5.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: magyar fashion gyerek divat printa

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr767352840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása