HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Élő fűtőtestekké alakulnak a párizsi metró utasai

2010.09.08. 10:47 polyak.zsuzsa

Bookmark and Share

A budapesti 4-es metró körüli szappanoperáról most nem ejtenénk szót, de ha egyszer (!) kész lesz, az alábbi párizsi kezdeményezéshez hasonlót itthon is meg lehetne fontolni. A metró utasai itt ugyanis mostantól nem tétlenkednek: nem csak zenét hallgatnak, olvasnak, vagy bambulnak ki a fejükből elemzve a szemközti óriásplakátot. Lakásokat is fűtenek.

Párizsban ugyanis egy házat úgy újítottak fel, hogy a fűtéshez az alatta elhaladó metróra várakozó utasok is hozzájárulnak - persze minden különösebb megerőltetés nélkül, csupán azzal, hogy ott állnak, mozognak. A Pompidou Központ közelében elhelyezkedő épület teljes renoválása és energiahatékonnyá tétele jövő évre fejeződik be.

A metróba lemenő/felmenő/álldogáló utasok ugyanis energiát termelnek - fejenként 100 wattot átlagosan, ami a metrók mozgásával, fékezésével párosulva elég tetemes hőt termel. A metróaluljárókban, alagutakban mindig jóval melegebb van, mint fentebb a szabadban.

Aki járt már a párizsi metróban, az tapasztalhatta, hogy valóban nyomasztóan meleg van lent, sokkal fülledtebb pl., mint a budapesti metró (de hasonlóan kényelmetlen meleg van a londoni metróban is pl.). Ezt nem hagyják  mostantól kihasználatlanul a franciák, legalábbis ennél a háznál, amit talán világszerte sok másik követ majd. Ebben a projektben most összesen 17 lakást fűtenek így, a geotermikus fűtési rendszerekhez hasonló technikával.

A Rue Beaubourg-on elhelyezkedő szerencsés ház közvetlenül a fűtést biztosító metrómegálló felett helyezkedik el, és mint az építők elmondták, nagy szerencséjük, hogy találtak egy összekötő folyosót a ház és a metróalagút között, mert így nem kellett egy nagyon drága újat építeniük, így a beruházás különösen költséghatékony volt.

jealousy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr474681704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása