HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Lehet más a légkondi

2010.06.30. 18:08 polyak.zsuzsa

Örök vita minden nyáron a kollégákkal, hogy bekapcsoljuk-e a légkondit az irodában vagy sem. A mélyzöldek hangosan ellenzik, és felforrnak a dühtől meg a melegtől, a hidegimádók pedig baltával törnének át az erdőn is, csak hogy eljussanak a kapcsolóig. Idén nyáron eddig nem nagyon jött elő ez a téma, egész békésen telt is eddig az idő. De most mintha mégis itt lenne a kánikula, készülnek is már a csapatok. De van egy jó hírünk, ami talán összezilálja kicsit a frontokat, és akár pontot is tehet az örök vita végére: ördögtől való-e a légkondi?

Koreában ugyanis már rájöttek arra, mit tehetnek azok, akik nem bírják a hőséget, de azért gondolnak a környezetükre is. Ha pl. valakit a Balaton helyett üvegfalú, napsütötte irodába kényszerít a környezet- és energiatudatos építész. A megoldás a napelemes hibrid öko-légkondi! A dolog meglepően egyszerű, csoda, hogy eddig még senkinek sem jutott az eszébe.

Az LG terméke elsőre hagyományos légkondinak néz ki, ám a kültéri egységre egy napelemet szereltek, ami 70 W/h áramot termel, ennyivel járulva hozzá a készülék fogyasztásához. Első hallásra talán nem tűnik nagynak ez az érték, hiszen egy átlagos légkondi áramigénye több száz W/h-ról indul. Mégis, a napelemes klíma egy jó kezdet lehet. Ha tömegesen elterjedne a hazai lakó- és középületeken, az egész országban jelentősen visszaesne az áramfogyasztás. Ilyen például valószínűleg nem lenne többet. De legalábbis nem a légkonditól.

És megérezné a csökkenést környezetünk is. A koreai gyártó szerint ugyanis a napelemes hibrid rendszer 10 év alatt 212 kg-mal csökkenti a kibocsátott széndioxid mennyiségét. Ha máshogy nézzük, ez 780 fenyőfának felel meg. Tíz év múlva tehát ennyivel több fa alatt hűsölhetünk majd, és talán annyival is kevesebb légkondira lesz szükségünk.

A hírért és a képekért köszönet az Akihabara News-nak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr644681665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása