HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Kereslet-kínálat alapú parkolási rendszer San Franciscoban

2010.08.09. 14:30 polyak.zsuzsa

Bookmark and Share

Piaci alapon működő köztéri pad után most íme a valódi piaci alapon működő parkolás. Nem kell ahhoz Amerikáig menni, hogy parkolóhelyért köröző (vagy duplánparkoló) autókat lássunk a városban - Budapesten ez már nem csak csúcsidőben állandó jelenség. A hasonló (illetve gondolom sokkal durvább) gondokkal küzdő San Franciscoban most új pilot-rendszert vezettek be: a kereslet-kínálat alapon működő parkolási rendszert. A SFPark projektje július 27-én indult.

A lényege: a high-tech rendszer az alapján határozza meg a parkolás díját, hogy az adott környéken mekkora a kereslet és a kínálat a helyekből. A wireless-szenzorokkal működő rendszer folyamatosan figyeli az egyes blokkokat, hogy hol hány hely szabad éppen.

Azokon a környékeken, ahol rendszeresen nehézkes szabad parkolóhelyet találni, addig emelkednek a díjak, ameddig újra csökken a zsúfoltság. Ahol pedig szinte üres a környék, ott csökkennek.

Jelenleg 1-3.50 $ között vannak a parkolódíjak/óra, ami erősen függ a környéktől, stb. Ugyanakkor egy környéken belül is jelentősen eltérnek a parkolási igények (akárcsak Budapesten...), ezért vezetik be a "valódi igényekhez" igazított és árazott" rendszert.

Egy hónapban egyszer változnak majd az árak, és "csekély" mértékben. Kérdés, kinek mi lesz a csekély, hiszen a palfon a 6 $-os óradíj lesz (azaz kb. 1250 HUF/óra). A rendszer nagy előnye amúgy, hogy a helyi lakosok online követhetik figyelemmel, hol mennyibe kerül éppen a parkolás és hol kevésbé zsúfolt a város, azaz merre érdemes parkolni.

Ezen a nyáron még nem lesz teljes a lefedettség, a pilot-helyszínek a következő városrészekre terjednek ki: Civic Center, Hayes Valley, Financial District, SOMA, Mission, Fisherman’s Wharf , Fillmore, és a Marina District.

Összesen 5100 új parkolóórát helyeznek majd ki.

Kíváncsi lennék, Budapesten miképpen is működne egy hasonló rendszer: azt figyelve, ahogyan megy a boxmeccs a parkolódíjak (vagy buszjegyárak stb) eldöntéséről, hát a havi egyszeri menet nem lenne egyszerű. :)

jealousy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr494681690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása