HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Egyszerre múlt és jövő: lovaskocsis sziget az autógyártás fellegvára mellett

2010.08.03. 12:21 polyak.zsuzsa

Bookmark and Share

Európából már bemutattunk pár teljesen (azaz nem csak szeptember 22. idejére) autómentes települést, amelyből egyre több van a kontinensen. Azonban az Egyesült Államokban, ahol az autó kvázi meghosszabbított lábként szolgál, meglepetésre ezt még korábban kezdték: a Mackinac Island 1898 óta autómentes.

Itt bizonyos szempontból megállt az idő, más szempontból nagyon is jövőbeemutató lépéseket tettek az élhetőbb lakóhelyért.

Amíg ugyanis Mackinac Islanden (a kerékpárok mellett) viktoriánus lovaskocsik közlekednek, a lakosság élvezi a teljes WiFi lefedettséget, és a megújuló energiából nyert áramellátást (30%). Az amerikaik híresen sok hulladékot termelnek a háztartásaikban - de nem itt. Ugyanis a szigeten 3 $-ba kerül minden egyes szemeteszsák elszállítása, így a komposztálás és hasznosítás nagyüzemben folyik minden házban.

Ráadásul a gyorsétterem-láncok teljesen ki vannak tiltva a szigetről - kivéve egy magányos, 2007-ben nyítl Starbucksot :). Az épületeknek pedig szigorúan illeszkedniük kell stílusban egymáshoz.

Különösen érdekes, hogy  ez a hely az autógyártás fellegvárától, Detroittól "nem messze" (5 órányira) található, és mégis: egyetlen Fordot vagy Chryslert sem látunk - helyette annál több lovaskocsit és kerékpárt. A fenti rendőrnek tehát gondolom a megszokottnál stressz-mentesebb élete van (vagy éppen fordítva a szekerek vs. bringások harcában?...).

Az 500 állandó lakosra 600 ló jut, akik húzzák fel-le szorgosan a múltbéli kocsikat, a turisták legnagyobb örömére. A lovak "termékei" sem mennek veszendőbe, a sziget földjeit "gazdagítják" műtrágyázás helyett.

A szigeten található, 1887-ben épült Grand Hotelbe lépve valóban olyan érzésünk lehet, mintha az 1900-as évek elején járnánk (ld. lent), ugyanakkor energiatakarékos hűtő-fűtő rendszert üzemeltetnek, és minden szempontból 21. századi technikákat alkalmaznak, ha a környezet megóvásáról van szó. Mint egy helyi (hotelben dolgozó/egyben történész) megjegyezte: nem akarnak egy újabb Disneylandként működni, nem árulnak múltat idéző csecsebecséket. Egyszerűen - mint mondja - ez egy olyan hely, ami úgy néz ki, mint 100 évvel ezelőtt, és így is fog kinézni 100 múlva is.

Aki a Nagy-tavak környékén jár Michigan-ben, látogasson el a szigetre, úgy tűnik, megéri...

jealousy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr614681686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása