HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Kapszula-siklóval forradalmasítaná a tömegközlekedést a Google-projekt egyik győztese

2010.09.28. 09:55 polyak.zsuzsa

Bookmark and Share

Nagyon érdekes "találmány" nyert díjat a Google által indított Project 10^100-on: a Shweeb a tömegközlekedés "forradalmasításáért" kapott 1 millió $-t. A lábbal tekerős kapszula tulajdonképpen egy bringa és egy libegő keveréke.

A föld felett függő, átlátszó szerkezet Geoff Barnett fejéből pattant ki, aki Tokyoban élt, amikor ihletett kapott a kapszula-járműhöz. Mint mondja, a zsúfoltság és a kapszulahotelek városában munkába és szabad idejében is kerékpárral közlekedett, és így jött az ötlet.  A kapszula-siklóban 45 km/h-s sebességet is elérhetünk tekerve, a baleset lehetősége is minimális, szemben a kerékpárral és társaival. Ráadásul különösen csendes.

Bár a szerkezet elsőre ránézésre (ma még) inkább illik egy vidámparkba, mint a városok fölé szabélyos közlekedésre, fantázia azért van benne. A bringával szemben nagy előnye, hogy több cuccot vihetünk magunkkal, ráadásul esőben is minden gond nélkül használható.

A minta-modell pályát egyelőre Új Zélandon, az Agrodome "kalandparkban" állították fel, ahol nem éppen tömegözlekedésre szolgál, azonban láthatóan működik (ld. a lenti videot is), szórakoztató, egészséges, na és persze környezetbarát. A Shweeb modelljeit persze már több helyszínre elképzelték, így városok fölé, vagy kényelmeseknek (=lustáknak) barlangi/erdei túrákra.

A kész minta-modellről íme a promo-video:

jealousy

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr864681710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása