HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Könyvajánló: a Föld legélhetetlenebb városai

2010.07.21. 14:00 polyak.zsuzsa

Jó magyar szokás a panaszkodás, szeretjük szidni rendesen Budapestet (vagy más nagyvárost), ahol élünk, hogy az mennyire élhetetlen, mennyire szemetes, mocskos stb. Pedig hol vagyunk mi a négymilliós Linfenhez (Kína) képest, amely a világ legszennyezettebb városa.

Ha csak átfutjuk Mark Hertsgaard "Earth Odyssey" című könyvének tartalomjegyzékét, még egy kicsit jobban érezzük majd magunkat bőrünkben és városunkban. A könyv ugyanis - számos pozitív példa mellett - a világ legszennyezettebb, legkevésbé élhető városait, területeit mutatja be az író szemével.

Mark ugyanis 1991-ben úgy döntött, kvázi világkörüli útra indult - de nem ám fehér homokos Bounty-reklám szigeteket vette célba, nem a helyi kultúrák élvezetes részébe kóstolt bele. Helyette arra volt kíváncsi, hogy a Föld különböző országaiban, nagyvárosaiban hogyan viszonyulnak a környezetvédelemhet, a fenntartható működéshez.

Útja során 19 országot érintett összesen, ellátogatott Kína vegyszerekkel agyonszennyezett folyóihoz, az akkor még a mainál is rosszabb levegőminőséget produkáló Bangkokba, és interjút adott neki a többi között Václav Havel, Al Gore vagy Jacques Cousteau.

A könyv nem friss darab, több mint 10 éves, de mivel az írónak sok éves utazgatásait öleli fel, az általános tapasztalatok, valamint a helyiekkel és szakértőkkel készült interjúk (például a Szudán déli részén élő Dinka törzs tagjaival) máig érdekesek és főleg tanulságosak.

San Franciscoból indult sokéves útjára, amelyet Európában kezdett, két hónapot töltött Hollandiában, Franciaorszgában, Olaszországban, Németországban, Svédországban, majd az egykori Szovjetunió területén még öt hetet. Eljutott Afrika több orszgágába, Thaiföldre, Brazíliába, és hat hetet töltött Kínában is.

A könyvet magyarul nem adták ki (legalábbis én nem találtam, de ha valaki tud róla, akkor jelezze...), így csak eredeti nyelven érhető el az amazonon (ld. fent), de nem olyan borsos az ára, mint amennyire (szerintem) érdekes.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr534681677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása