Az „öko-BK” mint olyan szerintem már magában egy oximoron, de ha a kaják előállításának útjától/módjától és főleg a végterméktől eltekintünk (csak egy példa: több mint 1.5 milliárd folyamatosan „emésztő” szarvasmarha él a Földön, számuk 2050-re megduplázódik), a Waghäusel-ben megnyílt gyorsétterem követendő példa lehet a versenytársak számára.
A Burger Positive Steps nevű CSR programjának egyik eleme volt az étterem megnyitása. A németországi Burgerg King áram-igényének egyharmadát szél és napenergiából fedezi, ráadásul 45 százalékos csökkenést várnak az energiára fordított kiadások terén. A 720 napkollektor évente 53,500 kWh áramot termel évente, a míg a szélturbináktól 2500-at vár a cég.
Az épületben kívül belül LED-világítást alkalmaznak, ami 55 százalékos energia-megtakarítást jelent. Megújuló energiaforrásokat használnak fel vízmelegítésre is, amely a melegvíz-előállítás hagyományos módozatainál 50 százalékkal kevesebb energiát igényel.
További érdekes adat, hogy a CO2 kibocsátást éves szinten kb. 120 tonnával kevesebbre várják, ami persze annak fényében elenyésző, hogy felmérések szerint a húsfeldolgozás közel 20 százalékkal járul hozzá globális szinten a káros gázkibocsátáshoz (ez a közlekedésnél is magasabb arány).
És egy apró megjegyzés a végére: kutatók szerint a vegetáriánusok karbon-lábnyoma évente 1.5 tonna CO2-dal kevesebbre tehető, mint húsfogyasztóké.
Jó étvágyat :) !