HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Öko-Burger King nyílt Németországban

2010.06.18. 11:46 polyak.zsuzsa

Az „öko-BK” mint olyan szerintem már magában egy oximoron, de ha a kaják előállításának útjától/módjától és főleg a végterméktől eltekintünk (csak egy példa: több mint 1.5 milliárd folyamatosan „emésztő” szarvasmarha él a Földön, számuk 2050-re megduplázódik), a Waghäusel-ben megnyílt gyorsétterem követendő példa lehet a versenytársak számára.

A Burger Positive Steps nevű CSR programjának egyik eleme volt az étterem megnyitása. A németországi Burgerg King áram-igényének egyharmadát szél és napenergiából fedezi, ráadásul 45 százalékos csökkenést várnak az energiára fordított kiadások terén. A 720 napkollektor évente 53,500 kWh áramot termel évente, a míg a szélturbináktól 2500-at vár a cég.

Az épületben kívül belül LED-világítást alkalmaznak, ami 55 százalékos energia-megtakarítást jelent. Megújuló energiaforrásokat használnak fel vízmelegítésre is, amely a melegvíz-előállítás hagyományos módozatainál 50 százalékkal kevesebb energiát igényel.

További érdekes adat, hogy a CO2 kibocsátást éves szinten kb. 120 tonnával kevesebbre várják, ami persze annak fényében elenyésző, hogy felmérések szerint a húsfeldolgozás közel 20 százalékkal járul hozzá globális szinten a káros gázkibocsátáshoz (ez a közlekedésnél is magasabb arány).

És egy apró megjegyzés a végére: kutatók szerint a vegetáriánusok karbon-lábnyoma évente 1.5 tonna CO2-dal kevesebbre tehető, mint húsfogyasztóké.

Jó étvágyat :) !

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr654681649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása