HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Fegyintézet másképp - zöldbörtön Washingtonban

2010.07.13. 10:46 polyak.zsuzsa

Nem kellett sokat várni, a korábbi ígéretekhez hűen máris megindult a hazai börtönférőhelyek bővítése. Hogy mégis hogy jön ez ide? Hát úgy, hogy - mint mindent - ezt is lehet ám zölden csinálni. Nemrégiben a washingtoni állami börtönben egy nagyon előremutató, mintaértékű projektbe kezdtek, ami az alternatív nevelési módszer mellett csak tavaly 200.000 $-t hozott a fegyintézet konyhájára. De nézzük is, hogyan...

Az Aberddenben található fegyintézet nem mindennapi börtön. Persze itt is gépfegyver van az őröknél, de a kerítés mellett organikus kert is körbeveszi az épületet. A Stafford Creek Corrections Centerben a rabok szabadidejüket nem (csak) gyúrással, tetkógyártással vagy kosarazással töltik, hanem pl. kertészkednek, zöldséget/gyümölcsöt termesztenek, komposztálnak, hulladékot hasznosítanak újra, állatokat nevelnek. Mindennapos látvány, amint a rabok helyben termett uborkát, epret szednek, vagy éppen nyírják a gyepet - természetesen a levegőszennyezés csökkentése érdekében kézihajtású fűnyíróval.

A rabok nagy része a hírek szerint kifejezetten szereti az alternatív munkát, mert a társadalom számára hasznos elfoglaltság mellett olyan tudásra tesznek szert, amelyet szabadulásuk után is hasznosítani tudnak. Toby Erhart elítélt éppen félidőnél jár, 18 évre ítélték erőszakos cselekmények miatt. Toby nap mint nap várja, hogy munkába jöhessen, és mint mondja, ezt a közmunkát végzők közül kevesen mondhatják el magukról. Szerencsésnek érzik magukat, ráadásul így kimaradnak a balhékból, amelyek a börtönben töltött üres órákban előbb vagy utóbb, de mindenkit elérnek.

A fenti tevékenységek mellett a rabok kerékpárokat készítenek rászoruló családoknak, madárházakat a helyi veszélyeztetett madárfajok, pl. a bíbor fecskék élőhelyeinek védelme érdekében, de mézet is gyűjtenek a börtön kaptárjaiból.

Ráadásul - és ez lehet egy mézesmadzag a hazai börtönök reformálása kapcsán - egy év alatt 200.000 dollárt takarított meg a börtön annak köszönhetően, hogy a hulladékát újrahasznosította a lerakóba szállítás helyett (amiért persze fizetni kellene).

jealousy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr184681671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása