HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Rakjuk el a hőséget télre - egy svájci modell szerint lehetséges

2010.07.15. 09:21 polyak.zsuzsa

Ma a 8 óra előtt is 27 fokos utcán igyekezve arra gondoltam, milyen jó lenne, ha nem csak a baracklekvárt, de a mostani döglesztő meleget is eltehetnénk hidegebb napokra. Lássuk be, ha tudnánk, hogy a mostani embertelen meleg jól jön még a téli fűtésszámla fizetésekor, mindenki egy fokkal békésebben tűrné, sőt. A skótabbak kifejezetten repesnének. A lehetőség már adott, a svájciak kidolgozták a modellt. Csak át kéne venni.

A Science City Campuson olyan hűtési és fűtési rendszeren dolgoznak, amely segítségével tárolhatóvá válik a meleg levegő a fűtési szezonra. Ha a tervezett 2020-as időpontra megvalósulnak a tervek, a jelenlegi áramfogyasztás egyhuszadára lesz csak szüksége az egyetemnek a fűtéshez/hűtéshez.

Gehrard Schmitt tervei alapján a nyáron keletkezett hőt föld alá vezetnék, ott tárolnák, aztán amikor csökken a hőmérséklet, visszapumpálják a tárolt levegőt az épületekbe.

A campus tervei eddig egyedülállóak, és ha minden a tervek szerint halad, az egyetem hűtés/fűtés rendszerének mintareformja a károsanyagkibocsátás minimalizásával párhuzamosan valósul meg. Az egyetem két hőtároló épületet készített el, továbbá 800, egyenként 200 m-es, 5 m mélyre helyezett cső fogja szállítani a meleget.

Naugye, egy ilyen rendszert tudva a házunk alatt máris más lenne a dolgok fekvése. Mert érdekes belegondolni, hogy milyen döbbenetesen sok energiát használunk el a szélsőséges hőmérsékletek közötti egyensúlyozás közben: most eszeveszetten hűtünk mindent, boldog boldogtalan rohan a .... -ba/be (ez itt nem a reklám helye :) és veszi (akár a 10. hitelre) a mobilklímát. Aztán pedig érkezik tél, érkezik a szokásos ukrán-orosz gázpara, és a Fókusznak/Aktívnak megint van jó csámcsogós témája (hányan fagyhatnak meg, HA...stb.).

Hát, egyszer, talán...

jealousy

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr664681673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása