HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Ahol az eldobott rágókból "alkotás" lesz - A Seattle-i Gum Wall

2010.08.30. 11:25 polyak.zsuzsa

Bookmark and Share

Egy szingapúri turista minden bizonnyal szívrohamot kapna Seattle alábbi látványossága láttán - hiszen gyors fejszámolással is több ezer dollárnyi büntetés tárulna a szeme elé. Szingapúrban ugyanis tilos rágózni, az eldobott rágógumi után maradó folt és kosz miatt. Nem úgy Seattle-ben.

Sőt, itt már fel is hagytak a falra ragaszgatott alternatív graffitik kapargatásával - hagyták folyni (ill. ragadni) a dolgokat a maguk útján. És ami létrejött, az gyorsan a város egyik fő nevezetességévé nőtte ki magát.

A Seattle-i Post Alley mentén 15 méter hosszan elterülő (és folyamatosan növekvő) "Gum Wall" mára kész zarándokhely lett, például (számomra azért furcsamód...) esküvői fotózást is tartanak előtte. Az egész 1993 körül indult, amikor is a közeli színházba sorban állók unalmukban elkezdték az ízét vesztett rágókat a falra ragasztgatni.

A tulajok egy ideig harcoltak, szó szerint kaparták a falat... majd 1998 körül feladták. Ekkor ugyanis már többeknek feltűnt, hogy sok ember nem az előadásokra érkezik, hanem a falat megbámulni/csodálni - kinek-kinek ízlése szerint. És a híre azóta is dagad, akár egy rágólufi, például már filmhelyszínként is szolgált Jennifer Aniston és Aaron Eckhart amúgy feleljthető Derült Égből Szerelem c. darabjához.

A falat a CNN 2009-ben a világ 5 legfertőzőbb turista látványossága közé választotta, bár arról megoszlanak a vélemények, hogy az emberi szájban jól tenyésző baktériumok milyen hosszú időt képesek túlélni a betonfalon. A rágók mindenesetre jól tartják magukat, sem fagy, sem eső nem nagy hat rájuk. A hőséggel viszont már meggyűlik a bajuk, sorban potyognak le, de persze utánpótlás folyamatosan érkezik.

Nos, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy a street-art ilyen megnyilvánulása bejön-e neki vagy sem, érdekesnek azonban érdekes.

jealousy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr474681697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása