HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Izzócsere 20 évente: LED-forradalom IKEA-módra

2012.10.01. 16:26 polyak.zsuzsa

A LED-es megoldások egyre népszerűbbek mindenhol a világon, és most, hogy a ma kapott hírek szerint a legnagyobb bútorgyártó is beszállt a buliba, a terjedése csak gyorsulni fog (szerencsére :). Nem lenne rossz, ha egy ember életében mondjuk 4-szer (jó esetben, 100 évig éldegélve 5-ször) kellene csak izzót cserélni.

Beszédes adatok:

- A LED-es izzó élettartama 20 év, ami a hagyományos izzó élettartamának 20-szorosa.

- Ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos háztartásban 24 izzót használnak, és a LED-es izzó élettartama 20 év, akkor az összes hagyományos izzó LED-es izzóra való cserélésével átlagosan 22%-kal csökken a háztartás energiafelhasználása. 

- Ha egymillió háztartásban csupán egyetlen izzót LED-es izzóra cserélnének, az annyival kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelentene, mintha 6700 autóval kevesebb járna az utakon, vagy évente 17 millió fát ültetnénk.

Egy nemrég (2012 júliusában*) végzett felmérés eredményei alapján, melyben Kína, Oroszország, Németország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Svédország összesen 6000 állampolgára vett részt, kimutatták, hogy sok fogyasztó nem ismeri a LED előnyeit, azonban 60%-ukat érdekli a LED mint energiamegtakarítási lehetőség, különösen mivel minden háztartásban egyre magasabb a villanyszámla, melynek 20-25%-át a világítás teszi ki.

Az IKEA 2016-ra a lámpaosztály teljes termékválasztékát LED-es világításra cseréli – ami azt jelenti, hogy kizárólag LED-es izzót és lámpát árul majd. Annak érdekében, hogy több millió ember számára biztosíthasson fenntarthatóbb életmódot, az IKEA a ma kapható legalacsonyabb árú LED-es izzókat kínálja. Ezenkívül több mint egymillió fényforrást az IKEA áruházakban is LED-es izzóra és más, energiahatékonyabb világításra cserél.

A fenntarthatóság az IKEA működésének egyik mérföldköve, ezért a vállalat folyamatosan lépéseket tesz azért, hogy mind saját működését, mind pedig vásárlói háztartását fenntarthatóbbá tegye.

A LED forradalmat jelent a világításban. Ma, amikor minden háztartásban egyre magasabb a villanyszámla, és nő a globális energiafelhasználás, már egyetlen LED-es izzó is rengeteget számít. Lényegesen kevesebbet fogyaszt a hagyományos izzónál, és a lakberendezés terén is rengeteg lehetőséget tár elénk. Mivel hiszünk abban, hogy a fenntarthatóbb életmódnak mindenki számára megfizethetőnek kell lennie, biztosítjuk, hogy az IKEA áruházakban jussanak hozzá a vásárlók a legalacsonyabb áron a LED-hez” – nyilatkozta Steve Howard, az IKEA Csoport vezető fenntarthatósági tisztviselője.

Az IKEA áruházakban már ma is széles választékban kaphatók LED-es izzók, melyek lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy a lámpatest lecserélése nélkül váltsanak LED-re. A fenntartható LED-es világítás ma a legjobban őrzött titok a lakberendezésben:

A LED teljesen új világot tár fel a formatervezés terén – számtalan módon alkalmazható, azonnal eléri teljes fényerejét, és jó minőségű, meleg fényt ad.

A LED használata biztonságos – higany- és méreganyag-mentes.

* A felmérést az IKEA számára a YouGov végezte.

Szólj hozzá!

Címkék: ikea energia világítás LED

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr464813718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása