HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Arnold Schwarzenegger adta át Koppenhágában a világ legfenntarthatóbb projektjeinek járó elismeréseket

2012.10.19. 11:01 polyak.zsuzsa

Október 11-én a koppenhágai Dán Királyi Színházban több mint 1000 meghívott jelenlétében hirdette ki Arnold Schwarzenegger a Sustainia Díj 2012-es győztesét, a 6000 kenyai, Malawi-i, zambiai és dél-szudáni családnak megoldást nyújtó Indigo Pay-As-You-Go Solar technológiát. Továbbá a világ 100 legfenntarthatóbb épülete közé választották a VELUX Cégcsoport Model Home 2020 programjának 6 épületét is. A döntőbizottság tagjai Connie Hedegaard, az Európai Unió klímaváltozási biztosa, Gro Harlem Brundtland, Norvégia korábbi miniszterelnöke és Dr. Rajendra Pachauri, az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület elnöke, Nobel-békedíjas kitüntetett voltak.

scwarzi_1.jpg

 

Az úgynevezett Sustainia100 napjaink legjelentősebb fenntartható kezdeményezéseit gyűjti össze. A projektek mindegyike innovatív és inspiratív megoldások példája 10 különböző szektorban: az energia, az épületek, a városok, az erőforrások, az élelmiszerek, a divat, az egészségügy, az oktatás és az IT területén. A Sustainia100 célja arra inspirálni és motiválni a döntéshozók mellett mindenki mást is, hogy használják ki a már meglévő fenntartható elvek adta lehetőségeket ma, hogy megteremthessék a jövő fenntartható társadalmát. A kezdeményezés konkrét tárgyi eszközökkel, útmutatókkal és technológiával mutat példát a fenntartható jövőre.

sustainia.jpg

”A világnak tudnia kell arról a sok hősről, akik azért dolgoznak ki jobbnál-jobb megoldásokat, hogy még élhetőbb bolygót teremtsenek. Büszke vagyok arra, hogy elnöke lehetek a Sustainia Díjnak és bemutathatom nemcsak a nyertest, de a 100 jelöltet is, akik mind hozzájárulnak a változáshoz” – mondta Arnold Schwarzenegger Kalifornia állam korábbi kormányzója, a Sustainia Díj tiszteletbeli elnöke.

 schwarzi_2_1.jpg

A VELUX Cégcsoport Model Home 2020 programja keretében 2009 óta 6 aktívház valósult meg Európa-szerte, melyeket mindennapi használat közben folyamatosan teszteltek. Azzal, hogy a házakat beválogatták a Sustainia100 közé, az egész világ láthatja, hogy már ma is képesek vagyunk fenntartható épületeket létrehozni a napjainkban rendelkezésünkre álló eszközökkel, tudással és anyagokkal.

 VELUX_model_home.jpg

A Model Home 2020 program aktívházait úgy terveztük és építettük fel, hogy megfeleljenek az EU 2020-as energiaügyi jogszabályi előírásainak, de a zárt térben megteremthető egészséges beltéri klíma veszélyeztetése nélkül. Azáltal, hogy a Sustainia100 tagjai lettünk, a céljaink és az eredményeink is globális hangsúlyt kapnak. A világ 100 legfenntarthatóbb projektjének egyikeként úgy fogunk cselekedni, hogy jövőbeli terveink is inspiráló forrást jelentsenek” – nyilatkozta Lone Feifer, a VELUX Cégcsoport projektvezetője.

 velux_model_home_2.jpg

Október 10-én publikálta továbbá új útmutatóját a Sustainia szervezet. Ebben azokat a fenntartható megoldásokat teszik közzé, amelyek előnyeit a felhasználók, a tulajdonosok és a társadalom egésze élvezhet majd. A kiadvány lehetőséget mutat a városok, az otthonok, az energiaellátás és a közlekedés szintjén is. A fenntartható felújítások és újjáépítések jelentik a választ sok olyan kihívásra, amelyekkel a vállalatok és a társadalom is szembesülnek. Az útmutatót a Monday Morning agytröszt és a Sustainia partnerek egy csoportja – köztük a VELUX Cégcsoport – közösen készítette el.

 velux_model_home_3.jpg

”Az útmutató elkészítése során végzett munka vezetett rá arra, hogy a fenntartható építészetben rejlő potenciál sokkal több az általánosságban véltnél. Az építőipar jelentős előrelépéseket tett a fenntartható megoldások fejlesztése értdekében, így készen áll arra, hogy kiterjessze a fenntarthatóság fogalmát konkrét, már meglévő épületekre is. Szükség van azonban arra, hogy tudásunkat és az alkalmazott módszereket egyszerű és közérthető módon strukturáljuk” – tette hozzá Lone Feifer.

 t_m_velux.jpg

Ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében vállalatunk már aktív lépéseket tett. A közhiedelemmel ellentétben a környezettudatosság és a fenntartható életmód nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a megszokott kényelmünkről a költségkímélő megoldások érdekében. De fontos, hogy csak a reális igényeinkre szabva építkezzünk, és ne essünk túlzásokba. A Model Home 2020 program a hatékony épületenergetikai kialakítás lehetőségét mutatja meg a környezetre minimális hatást gyakorolva, mindeközben magas életminőséget biztosít. A Sustainia100 részeseként még nagyobb a VELUX Cégcsoport felelőssége, hogy példamutatóan, a fenntarthatóság jegyében folytassa tevékenységét és olyan innovációkkal rukkoljon elő, melyek kellően ennergiahatékonyak, ugyankkor környezetkímélők is” – nyilatkozta az elismerés kapcsán Tornóczky Mónika, a VELUX Magyarország Kft. építésze.

Szólj hozzá!

Címkék: Fenntarthatóság Sustainia VELUX

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr954857769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása