HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Ronda gyümölcsökkel az élelmiszer pazarlás ellen

2014.06.18. 17:05 polyak.zsuzsa

Csúnya, "testi hibás" gyümölcsökkel és zöldségekkel veszi fel a harcot az élelmiszer pazarlás ellen az Intermaché francia szupermarketlánc - eddig nagy sikerrel. Az ételpazarlásban ugyanis nem csak mi, fogyasztók, de a közértek, zöldségesek is élen járnak, hiszen a bármilyen hibával rendelkező, nem szabályos, túl kicsi-túl nagy darabok általában a kukában kötnek ki. Egy 2012-es felmérés szerint az USA-ban az összes étel 40%-a soha nem kerül elfogyasztásra. Az EU-ban a szemétbe dobott élelmiszer 42 %-a a fogyasztóktól származik, és az összes vásárolt élelmiszer egynegyede végzi hulladékként. 

Mindezzel párhuzamosan az amerikai élelmiszerláncok összesen kb. 15 millió dollárt veszítenek évente azzal, hogy kidobálják a nem tökéletes formájú zöldséget, gyümölcsöt. (Hazai adatokról nem tudunk, akinek van ilyen jellegű információ, welcome!) 

moche_fruits_vegetables.jpg.662x0_q100_crop-scale.jpg

 

A francia szupermarketlánc szerint a kampányuk sikeres: 30%-al adják olcsóbban a "külsődleges kihívásokkal" küzdő termékeket, valamint ötletes szlogent is kapnak a kevésbé szerencsés alkatúak, pl: "Egy csúnya répából isteni leves lesz". A bolthálózat 60%-os növekedést regisztrált a zöldség-gyümölcs részlegen. 

8diapo_legumesmoches_630x356.jpg

6diapo_legumesmoches_630x358.jpg

A pazarlás ellen egyébként már itthon is harcot hirdetett a kormány: 2013-ban a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével fórumot indított az élelmiszer-pazarlás és -veszteség csökkentése érdekében.

9diapo_legumesmoches_630x357.jpg

5diapo_legumesmoches_630x343.jpg

És egy sokat mondó videó a kampányról: 

2 komment

Címkék: étel ötlet zöldség élelmiszer pazarlás EU

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr186356247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2014.06.19. 14:08:09

@tel.tabornok: ja, az, hogy kidobod a sárgrépát, mert két gyökere van...
süti beállítások módosítása