HTML

Greenpolis a Facebook-on

Bejegyzések

Linkblog

facebook.com/greenpolisblog

Minden ami zöld.

Az óceáni szemét öltöztet

2014.06.13. 11:25 polyak.zsuzsa

Strandpapucs gumiabroncsból, pehelydzseki PET-palackból, szövetkabát halászhálóból.... miután Gwyneth Paltrow Goop ruházati- és kiegészítőcsaládjához terveztek az óceánokból kihalászott szemétből készült mellényt, az Apple-nek pedig hátizsákot, az Európai Bizottság környezetvédelmi figyelemfelhívó kampányához , a Generation Awake-hez is csatlakozott a spanyol ECOALF nevű designer csapat

kabat.jpg

1 dzseki = 70 műanyagpalack 

235 gramm halászháló = 1 méter ECOALF szövet

zoldkabat.jpg

papucs.jpgAz Egyesült Államokban és Japánban is népszerű tervezők nemzetközi partnereikkel együttműködve hasznosítanak újra régi halászhálókat, PET-palackokat, gumiabroncsokat, sőt kávézaccot, és divatos táskákat, ruhadarabokat, lábbeliket és kiegészítőket állít elő belőlük.

Amiben más szemetet lát, abban az ECOALF nyersanyagot lát, amely kiváló minőségű, márkás divatcikkekké alakítható” – nyilatkozta Javier Goyeneche, akit Alfredo nevű fiának születése ösztönzött arra, hogy szemétből készítsen divatcikkeket (a márkanév is a kisfiú nevéből származik).

Két évig utazott a világ minden táján, hogy olyan újrahasznosított szöveteket szerezzen be, amelyek vetekednek az új anyagok minőségével, ezt követően alapította meg a céget 2010-ben, Madridban. Az ECOALF mostanra kedvező eladási adatokkal büszkélkedhet az Egyesült Államokban, Európában és Japánban, exkluzív számítógéptokokat és -hátizsákokat állít elő az Apple számára Európában és Ázsiában.

melleny.jpg

A mellény ára: 149 EUR

Trashy.jpg

 

A póló ára: 39 EUR

telikabat.jpg

A kabát ára: 185 EUR

A vállalat koreai, tajvani, spanyol és portugál partnereivel együttműködve törekszik az anyagtechnológia további fejlesztésére. „Az általunk kitalált szövetek és technológiák jó része valóban hihetetlen” – jelentette ki José Múgica, a vállalat vezérigazgatója.

A cég új strandpapucscsaládját Spanyolországban állítják elő újrahasznosított gumiabroncsokból: hőkezeléssel porrá alakítják az abroncsot alkotó gumit, fémet és rostokat, ez szolgál a papucs talpának alapanyagául.

Az ECOALF az óceánokban felhalmozódott szemetet gyűjtő ázsiai és spanyol szervezetekkel működik együtt, hogy nejlont készítsen régi halászhálókból. „A gyűjtés és a tisztítás összetett és nehéz eljárás, mert a hálók sok egyéb anyaggal összekeveredve érkeznek be. Megtisztításukat és felaprításukat követően feldolgozáson esnek át, így készül a fonal” – mesélte Múgica.

Az ECOALF a vevők visszajelzéseiből azonban tudja, hogy szellemiségével és terméke minőségével célt talált. Nagy sláger a 100%-ban újrahasznosított PET-szövetből készült pehelybélésű dzseki. „Tényleg nagyon szeretik az emberek, annyira könnyű az anyaga” – mondta Múgica. „Sok pehelybélésű dzsekit lát az ember, és a miénk ugyanolyan szép, mint bármelyik, amely nem újrahasznosítható anyagokból készült.”

Megmutatjuk, hogy újrahasznosítással is lehet divatot teremteni” – folytatta. „A jó technológiát, az innovációt, a divatot és a fenntarthatóságot ötvözzük.”

ffh.jpg

zoldkabat2.jpg

A kabát ára: 189 EUR

polok.jpg

taska.jpg

actnow.jpg

pirostaska.jpg

http://ecoalf.com

 Az ECOALF egyike annak a számos európai formatervező cégnek, amely lelkesen jelentkezett, hogy támogassa a Generation Awake kampányt. Mindegyikük az „Awakener” csapatba tartozik: munkájukkal és a felhasznált anyagokkal nap mint nap terjesztik azt az üzenetet, hogy fenntarthatóbb módon kell felhasználnunk az erőforrásokat.

 

2 komment

Címkék: design fashion divat szemét hulladék óceánok Generation Awake ecoalf

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpolis.blog.hu/api/trackback/id/tr546299051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sony 2014.06.14. 10:37:57

Érdekelne, hogy azért ennyi az ára ezeknek a ruháknak, mert az újrahasznosítás drága, vagy azért, mert úgy gondolják, a környezetvédők úgyis megfizetik?

htonyo 2014.08.01. 14:09:53

Naná, hogy ezek sem kivételek. Mit érdekli bármelyiket is, hogy lehúzás-e, vagy tisztes üzlet. Nem ellenségük a zöldeknek, de nem is barátjuk. Lényeg, hogy minél előbb meggazdagodjanak. Aztán, majd újabb ötlet, vagy ötlet megvásárlása, s így horribilis bevétel lesz. Érdemes lenne utánajárni, hogy vajon, a készítőüzemeik hol is leledzenek? Mint sejtem, abban a néhány pontban a világon, hol rabszolgaként foglalkoztatják az embereket. Avagy, még a kiszipojozott gyermekmunkások sem állhatnak messze ezektől. Miközben, előadják az emberiség megmentője színdarabot!
süti beállítások módosítása